Hirmagazin.eu
Főoldal » Exkluzív: Vakká verték az osztálytársai Gergőt – Lavinát indított el az iskolai zaklatások ügye, a gaztettek poklában egy csapat szülő döntő lépésre szánta el magát – Szólj hozzá!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Exkluzív: Vakká verték az osztálytársai Gergőt – Lavinát indított el az iskolai zaklatások ügye, a gaztettek poklában egy csapat szülő döntő lépésre szánta el magát – Szólj hozzá!

Iskolai zaklatásokról rendszeresen röppennek fel hírek, ám ami nemrégiben történt, az rávilágít arra, hogy a jelenség túlmutat a diákcsíny fogalmán.

Mint ismert, a 16 éves Tisza Gábor eldobta magától az életet, mert nem bírta elviselni az iskolatársai szekálását. Kirívó esetről van szó? Gondolhatnánk ezt is, de amikor az iskolai zaklatások témájának mélyére ástunk, döbbenetes esetek kerültek napvilágra. Most beszámolunk Gergő történetéről, aki az iskolapadból került rokkantnyugdíjba, és ismertetjük azokat a változásokat is, amelyek csak most kezdődnek: szülők egy csoportja megelégelte a gyermekeik iskolai terrorizálását és döntő lépésre szánták el magukat.

Először beszéljünk Gergőről

„Jogerős bírósági ítéletünk van az iskola és a zaklató diákok ellen” – mondta a Blikknek a Mártélyon élő Lovászi Gyöngyi. A család középső gyereke, Gergő tanulászavaros volt sajátos nevelési igénnyel – sni –, de az általános iskolát jól vette. A gondok a középiskolánál kezdődtek, amikor a szegedi tehetséggondozó iskolába került, egy speciális oktatási intézménybe a tanulási és magatartásgondokkal küzdő gyerekek számára.

Még több bűnügyi hír, és baleseti hír!

Lovászi Gyöngyi megjegyezte, hogy az iskola akkor nem bizonyult jó választásnak, mert Gergőt elkezdték piszkálni az osztálytársai: csicskáztatták, megverték, megrugdosták, illetve rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét. „Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk.”

Gyöngyi, az édesanya, Gergő, és László – Gergővel hosszú évekkel ezelőtt tettek szörnyűségeket az osztálytársai, de még csak most van bírósági döntés / Fotó: Pozsonyi ZitaGyöngyi, az édesanya, Gergő, és László – Gergővel hosszú évekkel ezelőtt tettek szörnyűségeket az osztálytársai, de még csak most van bírósági döntés / Fotó: Pozsonyi Zita

2010-re odáig fajult a zaklatás, hogy a fiú szemébe fenyőtobozt dobtak az iskolatársai, és mivel elmaradt a segítségnyújtás, a történtekről pedig a szülők állítása szerint nem is értesítették őket, a gyerek 90 százalékos látáskárosodást szenvedett a levált retina miatt. „Ráadásul mindez azzal folytatódott, hogy egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Akkor az iskolától azt a választ kaptuk, tegyünk feljelentést, mert ők nem tudnak mit tenni” – mesélte Gyöngyi.

Még több bűnügyi hír, és baleseti hír!

Nyomozás és perek

Az asszony meg is lépte ezt. Az eljárás hat évig húzódott. Jogerősen az akkor már 18 éves zaklatókat pénzbírságra és közmunkára ítélték. A bíró hangsúlyozta, azért enyhe a kiszabott büntetés, mert a vádlottak a tett elkövetésekor kiskorúak voltak.

A polgári per idén márciusban zárult.

„Kimondták, hogy Gergő állapotáért az iskolai zaklatás a felelős. Az oktatási intézmény viszont csak azt ismerte el, hogy a fiam szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés részét, hogy Gergő paranoid skizofrén lett, azt nem. Márpedig – mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta – a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás.”

Még több bűnügyi hír, és baleseti hír!

Az édesanya azt mondta, hogy a diákok és az iskola is csak csínynek gondolták a zaklatást, annak a következményeivel nem számoltak.

„A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá.”

„Gergőn ez az összeg nem segít, és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából. Havi nyolcezer forint életjáradékot kap, ami épp kifutja a műkönnyadagját, de egyébként még ebből sem láttunk semmit sem.”

Lovászi Gyöngyi nagyon fontosnak tartja, hogy a szülők ne hagyják annyiban, ha gyermeküket iskolai zaklatás éri, bár azt tapasztalták meg, hogy az igazságszolgáltatás még nincs felkészülve ezekre az ügyekre.

Még több bűnügyi hír, és baleseti hír!

Szülők, akiknek elegük lett

Pedig az igazságszolgáltatás elkezdhet felkészülni, ugyanis valami már mozgolódik, jónéhány szülő véget vetett a hallgatásnak. A Gergőéhez hasonló esetek után Tisza Gábor ügye volt az, ami a lavinát elindította.

„Gábor esete döbbentette rá igazán az édesanyákat arra, mekkora a baj ezen a téren” – ezt már Muhari Melinda közölte a Blikkel. A nő és férje, László a vajai 16 éves fiatal öngyilkossága után úgy döntöttek, a következő hetekben létrehoznak egy egyesületet a hozzájuk csatlakozókkal, hogy így lépjenek fel országosan az iskolai bántalmazások ellen. Hozzátette: szomorú, hogy nem találkozott sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusok részvétnyilvánításaival.

 

Nem megbocsátható!

„Sok javaslat felmerült bennünk a helyzet megváltoztatása érdekében. Így akár az is, hogy törvénymódosítással érjük el, hogy az emberek komolyan vegyék a problémát és ne egy megbocsátható és büntetlenül megúszható csínynek tekintsék az iskolai zaklatásokat, amelyeknél ráadásul az áldozatot kiáltják ki bűnösnek és közösítik ki. Mint ahogy az a mi Csengénkkel is megtörtént.”

Muhari Melinda hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak és magának az iskolának együtt kell fellépniük a pozitív változás érdekében.

„Amikor odáig fajult a helyzet, hogy Csengét kővel dobálták meg és kavicsot etettek vele, és át kellett íratnunk őt egy másik iskolába, megörültünk annak, hogy ott az igazgató már a csírájában elfojtotta az iskolai zaklatásokat.”

Még több bűnügyi hír, és baleseti hír!

„Mi azt szeretnénk, ha akár kötelezően bekerülne az órarendbe, egy beszélgetés az iskolai verbális és fizikai erőszakról, úgymond történne egy érzékenyítés, hogy a gyerekek megtanulják egymás elfogadását. Ez biztosan egy hosszú folyamat lesz, de végig akarjuk csinálni. Az anyatigrisek összefogtak és felsorakoztak!”

– tette hozzá Muhari Melinda.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A rendőrök által mutatott fantomkép alapján, a sólyiak azonnal felismerték Ferikét..

Géza

VV Fanni-ügy: A genetikusok megerősítették, ezt találták B. Lászlónál..

Géza

Felfoghatatlan: megölte majd magára hagyta áldozatát egy férfi Veszprémben – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!