Hirmagazin.eu
Főoldal » Évértékelő – A politikai földindulások éve volt az idei esztendő Nagy-Britanniában
Külföld

Évértékelő – A politikai földindulások éve volt az idei esztendő Nagy-Britanniában

Forrás: MTI

Nagy-Britanniában a 2015-ös év a teljesen váratlan és földindulásszerű politikai átrendeződések éve volt

Évértékelő - A politikai földindulások éve volt az idei esztendő Nagy-Britanniában

A folyamat a május 7-én tartott parlamenti választásokkal kezdődött. Gyakorlatilag senki – még a közvélemény-kutatók többsége sem – számított ugyanis arra, hogy a Konzervatív Párt, amely 2010 óta a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, ezúttal abszolút többséget szerez az alsóházban, és ennek alapján önállóan alakíthat kormányt.

Ilyen váratlan választási eredmény legutóbb csaknem negyedszázada, 1992-ben született: az akkori választások előtt John Major konzervatív kormányát már mindenki temette, a választások másnapján azonban Major ismét abszolút többség birtokában hajtathatott a londoni Buckingham-palotába, hogy újabb kormányalakítási megbízást kapjon II. Erzsébet királynőtől.

Az idei választások másik legnagyobb meglepetése a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 1987 óta nem tapasztalt súlyosságú veresége, illetve a Liberális Demokraták gyakorlatilag teljes megsemmisülése volt.

A közvélemény-kutatások e két fejleményt sem jelezték előre; a felmérések még a választás hetében is gyakorlatilag holtversenyt valószínűsítettek a konzervatívok és a Labour között, és azt, hogy a toryk ismét csak a liberálisokkal koalícióban tudnak kormányt alakítani.

A brit közvélemény-kutató szakma azóta is vizsgálja, hogy miként lehetett ennyire elmérni a választások eredményét.

Földrengésszerű fejlemény volt májusi a választások egyetlen olyan eredménye is, amelyet a közvélemény-kutatók sikeresen megjósoltak: a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek a londoni alsóházban addig hat képviselője volt, a Skóciának járó 59 mandátumból 56-ot megszerzett.

A drámai kimenetelű idei parlamenti választások után azonnal elkezdődött elemzői körökben annak latolgatása, hogy a 2020 májusában esedékes következő választások idején az Egyesült Királyság az Európai Unió, Skócia pedig az Egyesült Királyság tagja lesz-e még.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök három éve meghirdetett terve alapján ugyanis a brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne, akár az EU-szerződések módosítása árán is.

A folyamat hivatalosan már a múlt hónapban elkezdődött, amikor Cameron postázta pontokba szedett reformköveteléseit Brüsszelnek és az EU-társállamok fővárosainak. Az eredeti szándék az volt, hogy az idei utolsó, minap tartott brüsszeli EU-csúcson megszülethet valamilyen rögzített egyezség legalább azokról a pontokról, amelyekben London és a többi uniós tagország konszenzusra tud jutni, de a Downing Street már hetekkel korábban elismerte, hogy erre most nincs esély; nem is jött lére megállapodás. A következő kijelölt dátum a februári EU-csúcs.

Cameron a mostani évzáró csúcsértekezleten egyenes utalást tett arra, hogy ha februárban sikerül egyezségre jutni, a brit EU-tagságról szóló népszavazást már 2016-ban meg lehetne tartani.

A brit EU-népszavazásnak ugyanakkor van egy potenciálisan ugyanilyen horderejű járulékos következménye: ha ugyanis az EU-referendumon a britek többsége a kilépésre voksol, abban az esetben gyakorlatilag teljesen bizonyosra vehető, hogy újból napirendre kerül a skót függetlenségi népszavazás, és a skót választók ezúttal nagy valószínűséggel meg is szavaznák Skócia elszakadását. Az újabb függetlenségi népszavazás lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője is tett már utalást a brit EU-népszavazással összefüggésben. Többször hangoztatott álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-népszavazáson az EU-tagság mellett voksol – ahogy azt minden közvélemény-kutatás valószínűsíti -, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb referendum kiírása a skót függetlenségről.

Skóciában tavaly szeptemberben tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

A májusi választások ugyancsak földindulásszerű következménye a Munkáspárt éles irányváltása. A súlyos választási vereség után lemondott a párt addigi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, a 45 éves Ed Miliband, akinek helyére a szavazásra jogosult csaknem félmillió tag és pártoló egy igazi politikai veteránt választott a 66 éves Jeremy Corbyn személyében.

A Munkáspártban a politikai időszámítást tekintve is nemzedékváltás történt, hiszen azok a célkitűzések, amelyek Corbyn politikai alapállását sarkalatosan meghatározzák, az 1970-es, 1980-as évek Munkáspártjának hagyományos “szocialista” éráját idézik vissza.

Corbyn politikai programjának fajsúlyos elemei között szerepel például a korábbi konzervatív kormányok idején privatizált nagy infrastrukturális hálózatok, köztük a brit vasút visszaállamosítása.

Az újraállamosítási program az egyik legfontosabb olyan tényező, amellyel kiteljesedik a Labour eddigi legsikeresebb vezetője, Tony Blair által két évtizede meghirdetett “Új Munkáspárt” – egyebek mellett éppen az államosítás kötelmét elvető – ideológiájának Ed Miliband által már elkezdett leépítése.

 

Hasonló hírek

Trump: Khan egy nemzeti szégyen, aki elpusztítja Londont

Géza

710 ezer migráns érkezett az EU-ba kilenc hónap alatt

Edit

Csörgőkígyóval szelfizett, de már megbánta

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------