Természetvédelem, élőlények védelme

Évente 14 ezer kilométert repül a hűséges fiú gólya, hogy sérült szerelmével lehessen (Olvasd el és nézd meg!)

Klepetan idén ismét a korábban meglőtt Malenával tölti a nyarat. Ez sorban a tizenhatodik év, hogy együtt vannak. Eddig 62 fiókát neveltek fel.

A hűség szimbólumává vált a kelet-horvátországi Brodski Varosba vissza-visszatérő hím gólya, aki évente akár 14 ezer kilométert is megtesz azért, hogy párjával, Malenával lehessen. Klepetant, akit a horvátok a kelepelésről neveztek el, már a dél-afrikai Fokvárosban is azonosították az ornitológusok.

A nőstény madarat lövés érte még 1993-ban, a röpképtelen állatra egy iskolai gondnok, Stjepan Vokic talált rá egy tó mellett. A tojó emiatt a teleket egy raktárhelyiségben tölti, ahol 71 éves megmentője egy fészekkel és akváriummal berendezett otthont, egy “kis-Afrikát” alakított ki neki.

Tavasszal viszont Stjepan átköltözteti pártfogoltját a tetőre épített hatalmas fészekbe, ahol végre együtt lehet a kiküldetéséről visszatérő szerelmével. Idén ez már tizenhatodik alkalommal teljesül be. Nyáron a fiókaáldás is rendszeres: a pár eddig 62 porontyot nevelt fel. A fiatalokat az apuka tanítja meg repülni, majd a hideg beálltával együtt indulnak el Afrikába.

Az anyukát ősszel és télen Stjepan gondozza: halászni megy vele, bekeni a lábát, hogy ne száradjon ki, sőt, néha még tévét is együtt néznek.

Ha ott hagyom a tónál, a rókák biztosan ellátják a baját, de így, hogy megmentettem, felelősséget kellett vállalnom érte

– mondta a jószívű gondnok az AFP francia hírügynökségnek, ezzel pedig az utóbbi idők egyik legszívmelengetőbb szerelmi történetét köszönheti neki a világ.

Nagyon szép történet, osztd meg! Hirmagazin.eu

Forrás: zoom, AFP

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

A focis kalandpark likvidálja Sóstó élővilágát?

info

Sziklakert az otthonuk

info

Mikola: a klímacsúcs akkor lesz sikeres, ha mindenki lehetőségeihez képest tesz érte

info