Image default
Külföld

Évente 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Azerbajdzsánból Európa felé

Magyarország szorgalmazza az EU és Azerbajdzsán stratégiai partnerségének megújítását, mert az európai gázbeszerzés diverzifikációjára az azerbajdzsáni gáz felhasználása lehet a megoldás – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteki bakui látogatásáról beszámolva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kamál Abdullah, a Balassi Intézet és a Bakui Idegen Nyelvek Egyetemének rektoraFORRÁS: MTI/KKM

Szijjártó Péter közölte: találkozott az azeri miniszterelnökkel, külügyminiszterrel, a gazdasági és a mezőgazdasági miniszterrel. A látogatás alkalmával együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyi Intézet és az Azeri Diplomáciai Akadémia között, továbbá meghosszabbították a Balassi Intézet és a Bakui Idegennyelvek Egyeteme közötti együttműködési megállapodást.

Kifejtette: Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azon szövetségesi rendszerek és Azerbajdzsán kapcsolatainak szorosabbra fűzését, amelyeknek Magyarország is a tagja. Így az Európai Unió és Azerbajdzsán stratégiai partnerségéről szólómegállapodás megújítását határozottan támogatja,ugyanis az európai energiabiztonság szempontjából “a legvalószínűbb és legéletképesebb forgatókönyv középtávon” az azerbajdzsáni gáz Európába, illetve Közép-Európába szállítása – magyarázta.

Szijjártó Péter elmondta:május végén megindult az első gázszállítmány az azerbajdzsáni gázmezőkről a Törökország felé megépített vezetéken,és innentől kezdve a feladat már Európára hárul, hogy a délkelet-európai térségbe megérkező azerbajdzsáni gáz Közép-Európába juttatásához a szükséges infrastrukturális beruházásokat elvégezze. Jelenleg évente tízmilliárd köbméter gáz fog megérkezni Azerbajdzsánból Délkelet-Európába, és ez a mennyiség néhány év múlva megduplázódik egy újabb mező kitermelésével – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért arra: jelenlegMagyarország tölti be a NATO összekötő nagykövetségi pozíciót Bakuban.Azerbajdzsán tovább növelte részvételét a NATO-misszióiban, ráadásul magyar és azeri katonák együtt szolgálnak a szövetség afganisztáni missziójában. Ezen együttműködés erősítése az egész NATO és azon belül Európa biztonsági érdekét is szolgálja – vélekedett.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően elmondta: komoly előrelépés történt a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésben, mivel az Eximbank finanszírozásában egy17 millió eurós üvegházépítési beruházást hajt végre egy magyar és egy azerbajdzsáni vállalat,ezt a projektet pedig újabb beruházások követik magyar cégek bevonásával.

Közölte: Európa egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító cargo légitársasága, az azerbajdzsáni Silk Way a közelmúltban újraindította a Budapest-Baku járatát, amellyel a két ország közötti áruszállítás jelentősen könnyebbé vált. Az energiaitalok azerbajdzsáni piacán pedig egy magyar energiaital vette át az első helyet – ismertetett egy újabb gazdasági sikert Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Minden készen áll a pápa látogatásra Csíksomlyón – videó

Géza

Donald Trump így parancsol megálljt a Soros-expressznek: példát vett Orbán Viktorról! Oszd meg!

Géza

Porosenko elrendelte a szerződéses katonák létszámának növelését a hadseregnél

info