Egészség - betegség

Év végétől egy “felhőben” keringenek a betegek adatai

Előzmények: Így válthatod ki családtagod gyógyszerét az e-recept bevezetése után

MTI Fotó: Varga György

Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának – hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán elmondta, hogy az orvosnak minden e-recept mellé kötelessége papíralapú felírási igazolást is adni, amelyet minden gyógyszertárban beválthat bárki, akit a beteg erre megkér.

A papír alapú vény írásának lehetősége, és annak alapján a gyógyszertári kiszolgálás kötelezettsége nem tűnt el az e-recept bevezetésével – hangsúlyozta a kamara elnöke. Az e-vényre felírt gyógyszert kizárólag az a személy válthatja ki, akinek a nevére szól a recept. Felírási igazolás birtokában azonban más is megveheti a vényköteles készítményt – néhány fokozottan ellenőrzött gyógyszer kivételével –, ez a dokumentum azonban nem minősül vénynek – tette hozzá Hankó Zoltán.

A jogi szabályozás értelmében, amennyiben az orvos e-vényt kér a betegének, köteles papír alapú felírási igazolást is adni mellé.

„Ha érvényes papír alapú vény kiadását a gyógyszertárban megtagadják, akkor a gyógyszertár nem jogszabálykövető módon jár el” – emelte ki az elnök. Mivel azonban nagyon hasonlít a felírási igazolás és a vény, előfordulhat, hogy előbbit receptnek nézi a beteg, és kiderülhet, hogy az e-vényt már kiváltották egy másik gyógyszertárban.

Év végétől már kérni kell az orvostól a papír alapú receptet, másképp ez csak elektronikusan lesz elérhető. Gyógyászati segédeszközt viszont egyelőre nem lehet e-receptre kiadni, ehhez szükséges a felírási igazolás – mondta az InfoRádiónak Vartus Gergely, az E-health koordinációért felelős miniszteri biztos.

Tavaly novemberben sikerült csaknem valamennyi magyarországi gyógyszertárat csatlakoztatni az EESZT- hez, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez – mondta az InfoRádiónak Vartus Gergely, az E-health koordinációért felelős miniszteri biztosa.

Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist jelent, ahol a TAJ-szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, laboreredményeket tárolják, így gyorsabb, hatékonyabb lesz a betegellátás.

A receptek tehát kiváltás után felkerülnek a felhőbe – mondta Vartus Gergely. Ennek ellenére még mindig lehet használni papíralapú vényt, a régi recept pedig nem egyenlő a felírási igazolással, ami pedig az e-receptnek az írásos formája.

Felírási igazolás vs papíralapú vény

A miniszteri biztos megerősítette, hogy már csak felírási igazolással lehet kiváltani gyógyszert, anélkül személyigazolvánnyal és TAJ-kártyával, vagy az újfajta elektronikus személyigazolvánnyal.

“Ugyanúgy néz ki a felírási igazolás, mint a korábban vényként elhíresült dokumentum.

Az idei év végéig párhuzamosan az orvosnak kötelessége kiadni ezt a felírási igazolást is, de ez év után csak kérésre adhatja ki, ami kötelező lesz neki”

– mondta.

Gyógyászati segédeszközt nem írnak fel e-receptre

Vartus Gergely elmondta, hogy mire a teljes elektronikus receptforgalom megvalósul, addigra a gyógyászati segédeszközök köre is be fog kerülni majd ebbe a körbe.

“Egyelőre a gyógyászati segédeszközökre nem vonatkozik ez a jogszabály, addig felírási igazolással lehet kérni az eszközöket”

– vélte.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Így tüntesd el a felpuffadt hasat 60 másodperc alatt ezzel a hihetetlen zsírégető recepttel!

Mazsi

Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára?

Mazsi

Lázcsillapítás gyógyszermentesen

info