Hirmagazin.eu
Főoldal » Európa-szerte terjed a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktérium
Egészség - betegség

Európa-szerte terjed a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktérium

Emberről emberre terjed a klebsiella pneumonia

Rohamosan terjednek Európa kórházaiban a gyógyszerrezisztens klebsiella pneumonia baktériumok, derül ki a Sanger Institute friss kutatásából.

BBC cikke szerint a kutatók szerint a helyzet rendkívül aggasztó, és arra figyelmeztettek, hogy hamarosan más baktériumok is ellenállhatnak majd még a legerősebb antiobiotikumoknak is.

A klebsiella pneumonia a bélrendszerben telepszik meg, és egészséges embereknek nem okoz problémát. Ugyanakkor a gyenge immunrendszerű betegeknél tüdő- és agyhártyagyulladást is okozhat.

A probléma az, hogy a baktérium ellenáll a legerősebb, carbapenem nevű antibiotikumnak, amit csak súlyos fertőzés esetén alkalmaznak.

A fertőzések következtében egyre magasabb a halálozási arány. Az is aggasztó, hogy 2015-ben már kétezer haláleset történt emiatt, de még nagyobb baj, hogy ha nem lépünk, akkor ez a szám tovább fog nőni

– magyarázta Dr. Sophia David, a Sanger Institute kutatója.

A lap megjegyzi, míg 2007-ben „csak” 341 ember halálát okozta a klebsiella pneumonia, úgy 2015-re ez az adat 2094-re duzzadt.

A mostani kutatásban 244 kórház vett részt Európa minden pontjáról. A legfőbb megállapítás az volt, hogy a baktérium emberről emberre terjed, főként a kórházakon belül.

A szakértők szerint riasztó, hogy a klebsiella pneumonia továbbadhatja az ellenállóképességét más baktériumoknak is. Ráadásul mindez nagyon gyorsan megtörténhet.

A BBC azt írja, a legjobb, amit a gyógyszerrezisztens fertőzések ellen tehetünk az, hogy el sem kapjuk őket.

Hajo Grundmann, a University of Freiburg professzora ugyanakkor arról beszélt, optimisták azzal kapcsolatban, hogy megfelelő kórházi higiéniával megállítható a baktériumok terjedése és sikeresen kontrollálni lehet a problémát.

sick woman lying in bed in hospital.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy így a szervezet első védelmi rendszerét iktatja ki a beteg.

Kiemelt kép: iStock

24

Hasonló hírek

Pusztító kórságok várnak ránk: ijesztő jövőképet festett egy magyar biológus

Géza

Ez a szuper gyógyszer képes 6 hét alatt regenerálni a fogakat!

Mazsi

Ma levertséget okozhat a kettős fronthatás

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------