Hirmagazin.eu
Főoldal » Európa lelkét támadta idén az Iszlám Állam
Külföld

Európa lelkét támadta idén az Iszlám Állam

Az idei év európai terrortámadásai kevésbé szervezett, ám annál fájdalmasabb merényletek voltak: az Iszlám Állam „katonáinak” kereszttüzébe koncertező gyerekek, turisták, ünneplők és a rend őreire kerültek 2017-ben, a terroristák alapjaiban rendítették meg az európaiak biztonságérzetét.

Az európai terrortámadások idén inkább a pszichés rombolásra épültek. Az Iszlám Állam katonái a manchesteri robbantás során számtalan fiatal gyermek életét oltották ki, a napokban egy férfi egy németországi műjégpályára akart behajtani, hogy gyerekeket gyilkoljon. A terrorszervezet rengeteg gázolásos merényletet is végrehajtott Európában. Ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy az emberek rájöjjenek, hogy sehol sincsenek biztonságban – mondta Georg Spöttle a Híradó.hunak.

Január 1.: Szilveszteri mészárlás Isztambulban

Szilveszter éjszaka terrortámadást intéztek egy külföldiek által is igen kedvelt isztambuli szórakozóhely ellen: a Télapó-jelmezben érkező tettes lelőtte a bejáratot őrző rendőröket, majd tüzet nyitott az újévi ünneplőkre. A merényletnek harminckilenc halálos áldozata volt (közülük huszonhét külföldi állampolgár), és hetven ember sebesült meg. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta, az üzbég nemzetiségű elkövetőt január 16-án tartóztatták le.

Isztambul, 2017. január 1.
A Reina klubnál helyszínelnek rendőrök Isztambulban 2017. január 1-jén, miután az éjjel egy Mikulás-ruhás fegyveres tüzet nyitott a szórakozóhelyen szilveszterezőkre. Legalább harminckilenc ember, köztük több külföldi, életét vesztette. (MTI/AP/Emrah Gürel)

Február 3.: Késes támadás a párizsi Louvre-nál

Tüzet nyitott egy francia katona egy bozótvágó késekkel fenyegetőző férfira péntek reggel, aki sajtóhírek szerint „Allahu akbar” – kiáltással megpróbált behatolni a párizsi Louvre múzeumba. A késekkel fölszerelkezett férfi a Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál támadt rá négy járőröző rendőrre. Miután sikerült megszúrnia az egyik rendőrt, rálőttek a tisztek. A támadásnak nem volt halálos áldozata.

Rendőrök és mentők a párizsi Louvre múzeumnál 2017. február 3-án, miután a Louvre előtt egy katona tüzet nyitott egy emberre, aki állítása szerint megtámadta őt. (MTI/AP/Thibault Camus)

Március 22.: Terrortámadás a londoni Westminster hídnál

Kettős támadás rázta meg London központját március 22-én: egy férfi autójával embereket gázolt a Westminster hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre, aki később belehalt a támadás okozta szúrt sérüléseibe. A támadó két elgázolt áldozata szintén meghalt. A támadót megölték. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. A londoni rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az incidenst.

Március 22.: Terrortámadás a londoni Westminster hídnál
Kettős támadás rázta meg London központját március 22-én: egy férfi autójával embereket gázolt a Westminster hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre, aki később belehalt a támadás okozta szúrt sérüléseibe. A támadó két elgázolt áldozata szintén meghalt. A támadót megölték. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. A londoni rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az incidenst.

Április 3.: Robbantás a szentpétervári metróban

Pokolgépes merényletet hajtott végre egy terrorsejt egy szentpétervári metróban. A robbantásban tizennégy ember meghalt, és további százkét ember megsebesült. Az orosz nyomozó bizottság szerint Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzt utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének. A pokolgépes merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású személyt vettek őrizetbe, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak.

Tűzoltók a szentpétervári metró egyik állomásán történt robbanás helyszínén 2017. április 3-án. Orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a két robbanásban, amely a szentpétervári metró két különböző állomásán történt. (MTI/Anadolu Agency/Szergej Mihajlicsenko)

Április 7.: Teherautós gázolás Stockholmban

Egy merénylő lopott teherautójával mintegy fél kilométert tett meg Stockholm belvárosának egyik sétálóutcájában, embereket gázolt el, majd egy üzletbe csapódott. A támadásban négy ember meghalt, és tizenöten megsérültek. A fő gyanúsított, a 39 éves Rakhman Akilov üzbég állampolgár később beismerte, hogy ő követte el a támadást.

A rendőrség kiüríti a stockholmi központi pályaudvart 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. A sofőr legalább három embert halálra gázolt. (MTI/EPA/Anders Wiklund

Április 20.: Rendőröknek hajtott egy férfi a párizsi Champs-Élysées-n

Rendőrségi furgonba hajtott egy támadó Párizs leghíresebb sugárútján. A férfi meghalt. Sajtóhírek szerint 33 éves volt, a rendőrségi nyilvántartásban iszlamista radikálisként nyilvántartott francia állampolgárságú férfi. A belügyminiszter fogalmazása szerint ismételten a biztonsági erőket támadták meg Franciaországban. Egy Kalasnyikovot, több kézifegyvert és gázpalackot találtak a tűzszerészek a jármű csomagtartójában.

Rendőrök Párizsban

Május 22.: Terrortámadás egy manchesteri koncerten

Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben hétfő éjjel terrorcselekményt történt. Egy férfi működésbe hozott egy nála lévő házi készítésű pokolgépet a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén. A robbantásban huszonketten meghaltak, és ötvenkilencen megsebesültek, többségében tinédzserek. A merénylet elkövetője, a líbiai hátterű Salman Abedi is meghalt a robbantásban, amelyért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.  A terrortámadás másnapján, május 23-án az országban a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültséget léptették életbe.

Rendőrök a Manchester Arena előtt 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Huszonkét ember életét vesztette, mintegy ötven megsebesült. (MTI/AP/PA/Peter Byrne)

Június 3.: Gázolás és késelés London szívében

Egy kisteherautó járókelők közé hajtott este 10 órakor a London Bridge-en, majd a közelben lévő Borough Market felé vették az irányt, és a merénylők embereket kezdtek megkéselni a környéken lévő éttermekben és pubokban. Nyolc embert öltek meg és ötvennek sérüléseket okoztak. A támadók mindannyian migrációs háttérrel rendelkeztek, a  22 éves Youssef Zaghba marokkói–olasz, a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkói–líbiai származású volt. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Június 3.: Gázolás és késelés London szívében
Egy kisteherautó járókelők közé hajtott este 10 órakor a London Bridge-en, majd a közelben lévő Borough Market felé vették az irányt, és a merénylők embereket kezdtek megkéselni a környéken lévő éttermekben és pubokban. Nyolc embert öltek meg és ötvennek sérüléseket okoztak. A támadók mindannyian migrációs háttérrel rendelkeztek, a 22 éves Youssef Zaghba marokkói–olasz, a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkói–líbiai származású volt. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Augusztus 17.: Merénylethullám Spanyolországban

Két autós merényletet hajtottak végre terroristák Spanyolországban. A tizennégy halálos áldozatot és több mint száz sérültet követelő akciókat az Iszlám Állam vállalta magára. Csütörtök késő délután egy fehér furgon hajtott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán, de éjjel egy másik támadás is történt, Cambrils tengerparti üdülővárosban, ahol heten sérültek meg, az öt támadót pedig a rendőrök lelőtték.

Barcelona, 2017. augusztus 17.
A helyszínhez vezető utcát lezárják a rendőrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Legalább egy ember életét vesztette, harmincketten megsebesültek. (MTI/AP/Giannis Papanikos)

Szeptember 15.: Terrortámadás a londoni metróban

Legalább huszonkét ember megsebesült, mikor felrobbant egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő, kisebb lánggal égő és füstölgő fehér műanyag vödör egy metrókocsiban London nyugati részén. A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette az incidenst, a rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető után, de nem sikerült elfogni a tettest.

Robbanás történt egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parson’s Green nevű megállónál 2017. szeptember 15-én, a reggeli órákban (Fotó: Reuters/Kevin Coombs)

Október 31.: Gázolás és lövöldözés New Yorkban

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli, Sayfullo Saipov, az üzbég támadó 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, a merénylet után azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/EPA/Jason Szenes)

 

Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/AP/Craig Ruttle)

December 11.: Robbantás Manhattanben

Csőbomba robbant New York központjában egy buszpályaudvarnál helyi idő szerint hétfő reggel. A föld alatti merénylet halálos áldozatot nem követelt, négy ember megsebesült, az egyik maga a merénylő volt, egy bangladesi férfi. New York polgármestere terrorcselekményre tett kísérletnek nevezte a hétfői „sikertelen” robbantást. A rendőrség a támadás után nem sokkal őrizetbe vette a csőbomba készítőjét, a 27 éves Akayed Ullahot. Hírforrások szerint a robbanás véletlenül következett be. A történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó (k) sajtótájékoztatót tart a New York Manhattan városrészében történt ismeretlen eredetű robbanás helyszínén 2017. december 11-én. A detonáció következtében három metróvonalat kiürítettek. A rendőrség megerősítette, hogy elfogtak egy gyanúsítottat (MTI/EPA/Justin Lane)

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép: ripost

 

Hasonló hírek

Hajmeresztő, ami a hetes cikk szerinti eljárás kapcsán zajlik

Géza

Tizenhat éve sújtott le a terror Amerikára

Mazsi

Prófétaként tisztelték a pedofil erőszaktevőt a kislányok

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------