Főoldal > Hírek > Turizmus > Nagyvilág > Szép helyek > Európa legszebb városai: Linz
linz

Európa legszebb városai: Linz

Hirdetés

linz

Linz Ausztria Felső-Ausztria tartományának székhelye. 191 107 lakosával Bécs és Graz után Ausztria harmadik legnépesebb városa. Linzet sokáig acélvárosnak hívták, amit legnagyobb munkaadójának, a Voestalpine AG acélművének köszönhet, de számos környezetvédelmi és kulturális kezdeményezés született az elmúlt évtizedekben annak érdekében, hogy kulturális városként határozza meg magát. 2009-ben Linz volt Európa kulturális fővárosa Vilniusszal, Litvánia fővárosával együtt, ami nagy segítség volt ezekben a törekvéseiben. Ausztria fő gazdasági központjainak egyike.

Története

Őstörténete alapján i. e. 400 körül több kelta erődítmény és település keletkezett a mai város területén és annak környékén, valamint a Duna vonalán. A mai város határain belül található Gründberg, a Haselgraben völgy nyugati részén, a mai Urfahr folyó közelében, valamint Freinberg, a városközponttól nyugatra, hatásos kelta erődítményként emelkedik a város fölé. Akkoriban Freinberg városa valószínűleg a kelta Lentos nevet viselte, ami annyit tesz, mint hajlékony, görbe. A név később a vár helyére épülő új, római erődítmény miatt változott meg. A vár valószínűleg a római Noricum királyság békés hódításában bukott el.

Az ókorban Lentia erődítményét 166 és 180 között alapították a Markomann háborúk alatt. Linz városát 410- ben említették meg először a római állami kézikönyvben Lentia néven. A település a Duna kanyarulatáról lett elnevezve, ahol is a város határai kezdődtek. Az egyesítés biztosításának érdekében a rómaiak az első évszázad közepén építtettek egy erődöt a Dunán, amit a 2. évszázadban egy nagyobbra cseréltek. Lentiát a 2. évszázadban pár alkalommal megzavarta az ellenséges germán csapatok betörése, de átvészelte a népvándorlást.
Látnivalók

Fő tér (Hauptplatz)
Szentháromság-szobor (1717)
Városháza
Weissenwolff-palota (1660)
Városi plébániatemplom (Stadtpfarrkirche)
Régi dóm (Alter Dom)
Felső-Ausztriai Tartományi Múzeum (Oberösterreichisches Landesmuseum)
Várkastély (15-17.sz.)
Martinskirche
Promenade
Tartományi Színház (Landestheater)
Tartományi székház (Landhaus)
Erzsébet királyné szobra
Landhauskirche (1752-1758)
Orsolya-templom
Népkert (Volksgarten)
Opera (Musiktheater, épült 2013-ban)
Püspöki palota (1721-1726)
Irgalmas barátok temploma (1729)
Új székesegyház (Neue Dom)
Kapucinus templom (1660-1662): itt van eltemetve Montecuccoli
Botanikus kert
A Főtérről a Pöstlinghegyre menő nosztalgiavillamos

Forrás: wikipedia;

Kép: https://pixabay.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: