Főoldal » Európa háborúban áll – ártatlanokat öltek Barcelonában
Külföld

Európa háborúban áll – ártatlanokat öltek Barcelonában

Újabb európai országot ért el a dzsihadista terrorhullám: hiába tartóztatták le sorra az Iszlám Állammal kapcsolatban álló személyeket Európa-szerte az elmúlt hónapokban, Spanyolország sem maradt sebezhetetlen.

Nem tudta megelőzni a barcelonai vérengzést a spanyol terrorelhárítás, annak ellenére, hogy a támadásban résztvevők közül nem egyet megfigyeltek. Cambrilsban viszont megakadályozták, hogy további terroristák megismételjék a gázolásos merényletet. Később azonban kiderült: a terrorakció már szerdán éjszaka elindult, mikor Alcanarban felrobbant egy épület, egy ember halálát okozva, hetet pedig megsebesítve. A házban a terrorsejt bombagyára működött.

Fiatalokból álló csoport gyilkolt

A katalán terrorsorozat mögött egy 12 fős, elsősorban marokkói fiatalokból álló sejt állt, amely kapcsolatban van az Iszlám Állammal, a szervezet utasításait követve gyilkolt. A csoport öt tagját Cambrilsban agyonlőtték a rendőrök, négyet – köztük a furgont bérlő Driss Oukabirt – letartóztattak, hárman viszont még mindig szökésben vannak. Köztük a barcelonai gázoló, a 18 éves Moussa Oukabir is, Driss testvére.

Európa háborúban áll - ártatlanokat öltek Barcelonában 1
A 18 éves Moussa Oukabir vezethette a gyilkso furgont (Fotó: Guardía Civil)

A sejt felkészülten dolgozott, WhatsAppon keresztül kommunikált – a lehallgatásmentes üzenetküldő már a korábbi terrortámadások esetén is bevált. Az alcanari bombagyárban legalább húsz gázpalackot találtak, valamint olyan eszközök nyomaira bukkantak, amelyekkel házi készítésű robbanószerkezeteket állítottak elő. A bombák valószínűleg nem csak spanyol támadásokra készültek.

Európa háborúban áll - ártatlanokat öltek Barcelonában 2
Fotó: Europress / Pau Barrena – AFP

Sokkal nagyobb akciót terveztek

Az is biztos, hogy ennél nagyobb szabású akciót terveztek Oukabirék. A cambrilsi csoport tagjainál kések és kézifegyverek is voltak, robbanómellényt erősítettek magukra, gyilkolni indultak. A rendőrség azonban lezárta az utakat, és csak ellenőrzés után engedték továbbhajtani az autókat, ezért a terroristák még a kocsisorban elkezdtek lövöldözni. Hat embert, köztük egy rendőrt is megsebesítettek, egy nő életveszélyes sérülésekkel került kórházba, ahol életét vesztette.

Európa háborúban áll - ártatlanokat öltek Barcelonában 3
A cambrilsi támadás nyomai (Fotó: Europress / Lluis Gene – AFP)

Ha a terroristák tervei szerint haladt volna az akció, több száz, akár ezer áldozatot is követelhetett volna a támadásuk. Turisták számára vonzó célponton csaptak le, számtalan országból szedtek áldozatokat. A csoport az Iszlám Államtól kapta az utasításokat, és kapcsolatban állt más országok terrorsejtjeivel is. A három szökevény valószínűleg megpróbálja elhagyni Spanyolországot, máshol vehetnek részt terrortámadások előkészítésében, de már a mostani akció is elég inspirációt nyújt a külföldi sejteknek.

Európa háborúban áll - ártatlanokat öltek Barcelonában 4
Fotó: Europress / Pau Barrena – AFP

Versengenek egymással a terroristák

A terroristák ugyanis szinte versenyeznek a merényletekben: minél több áldozattal járó, minél meghökkentőbb megoldással akarnak előrukkolni, amelyet aztán egyre több dzsihádista utánozhat. Alig több mint egy éve Mohamed Lahouaiej Bouhlel 86 embert gázolt halálra egy kamionnal Nizzában – azóta pedig a gázolásos merényletek egymást érik, Londonban és Stockholmban is láthattunk már hasonlót. Oukabirék is teherautóval szerettek volna a tömegbe hajtani, de mivel erre nem volt jogosítványuk, nem bérelhettek ilyen nagy járművet, a lopással pedig felhívták volna magukra a figyelmet.

Ha a hatóságok nem elég gyorsak, máshol is megismétlődhet a barcelonai tragédia. Mert az biztos: a terroristák nem állnak le, egész Európát hadszíntérnek tekintik. Totális a háború.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Rakétahajtómű robbant fel egy katonai lőtéren – sok a sérült

Mazsi

Az Eufrátesztől Németországig – Hogyan lesz valaki terroristából „menekült”!

info

Megdöbbentő fordulat a megölt újságíró ügyében: a gyilkosságra a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------