Hirmagazin.eu
Főoldal » „Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője
Külföld

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője

forrás: Politico

Míg az uniós országok vezetői közül többen az ausztrál bevándorláspolitikából merítenek ihletet, a rendszer megálmodója és kivitelezője csupán ennyit tanácsol: Európa védelmét nem kifogásokkal, hanem közös politikai akarattal lehet megszilárdítani. És persze a hárompilléres ausztrál módszer átvételével.

Az európai migrációs válság korántsem megoldhatatlan krízis – állítja Jim Molan nyugalmazott ausztrál vezérőrnagy, az ausztrál menekültügyi politikai egyik megalkotója, aki a Politicónak adott interjúban kifejtette: Ausztrália sikereit nem csupán földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, hanem a kormány következetes politikai programjának.

Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’ http://www.politico.eu/article/architect-of-australias-controversial-immigration-policy-jim-molan-how-to-do-it-in-europe-terror-extremism/  via @POLITICOEurope

Photo published for Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’

Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’

‘If Europe can’t control its borders, organize its finances or deter Russia, what good is it?’

politico.eu

Molan hisz abban, hogy Európa könnyedén átvehetné Ausztrália hárompilléres módszerét: visszafordíthatná a Földközi-tengeren érkezett hajókat, a kontinensen kívül bírálhatná el a menedékkérelmeket, és a migránsáradat megakadályozása érdekében Európán kívül építhené fel az összes átmeneti tábort.

„Az európaiak azt hiszik, hogy a mi partjainkat könnyű ellenőrizni. Valójában csak kifogásokat keresnek, hiszen ők nem csinálnak semmit” – kritizálta az uniós stratégiát a nyugalmazott vezérőrnagy.

Néha nem az a humánus megoldás, ami logikusnak tűnik

„Az emberek azt hiszik, hogy az a humánus megoldás, hogy segítünk Európába hozni az embereket – pedig sokkal többet segíthetnének nekik olyan országokban, mint Jordánia, Libanon vagy Törökország” – állítja Molan.

Szerinte a legfontosabb lépés a hajók visszafordítása, és ha a csónakok túl rozogák, az uniós államok abban segíthetnének, hogy biztonságos hajókra cserélik az életveszélyes tengeri járműveket.

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője
Bevándorlók csónakja a Földközi-tengeren ) Forrás: Twitter)

Egy bevándorló sem teheti be a lábát

A második lépés a menekültkérelmek „offshore” feldolgozása lenne, mely már így is számos kegyetlenséget szült az Ausztráliába vágyó bevándorlók köreiben.

Az érkezőket nem engedik be az ausztrál kontinensre, hanem olyan kisebb szigeteken szállásolják el őket, mint a csendes-óceáni Nauru szigete vagy Manus.

A harmadik elem a hajóval érkező bevándorlók letelepedésének megakadályozása. Még akkor is, ha menekültstátusszal rendelkeznek. Ehelyett Naurun, Manuson vagy olyan országokban maradhatnak, akikkel Ausztrália pénzügyi megállapodást kötött a bevándorlók befogadásáról.

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője
Az emberjogi szervezetek meg akarják szüntetni a bevándorlók Nauru szigetén kialakított átmeneti táborát (Fotó: Twitter)

A határvédelmet az uniós jog is akadályozza

“Európa most ott tart, mint mi 2012-ben, a kritikusok azóta is azzal vádolnak minket, hogy túl nehéz megvédeni a határokat, túl embertelenek a módszerek, mégis hova tűnt a humanitárius kötelességtudatunk” –  Moland szerint Európának óriási problémái lesznek a sikeres migrációs politikával a jelenlegi uniós jogszabályok ismeretében.

Az Európai Unió Bírósága 2012-ben kimondta, hogy Olaszország megszegte az uniós jogszabályokat, mikor négy éve megállítottak és visszafordítottak egy Líbiából jövő, bevándorlókkal teli hajót. Azóta egyetlen hajót sem lehet következmények nélkül feltartóztatni.

1 in every 42 who’ve crossed the this year have died. In 2016 the fear of death is weaker than the fear of staying in .

Egyetlen ember sem fulladt vízbe a szigorítás óta

2007 decemberétől 2013 szeptemberéig körülbelül 1100 bevándorló veszett az óceánba Ausztráliába vezető útján. Viszont az új, szigorított határvédelem bevezetése óta egyetlen ember sem halt meg, bár sokan életüket vesztették a szigeteken kialakított átmeneti táborokban.

A hajók megállítása nemcsak a menekültáradatot állítja meg, de megkönnyíti a legálisan érkező bevándorlók helyzetét is. A 24 milliós Ausztráliába évente 200 ezer “új érkező” telepszik le, 2017-től ezt a számot 19 ezerrel növelik.

“Az ausztrál emberek támogatása nélkül nem működhetne a bevándorlási program. Ha mások ellenőrzik határainkat, vagy embercsempészek segítségével jutnak be a bevándorlók az országba, elveszítik az ausztrálok támogatását” – magyarázta Molan.

Csökkenhet a támadások valószínűsége 

Szerinte a terrortámadások esélyét is lecsökkenthetné a hárompilléres ausztrál modell átvétele: “Sosem mondhatjuk azt, hogy megszüntetjük a terrorizmust, de a támadás valószínűségét igenis le tudjuk csökkenteni. Nizza, Párizs, Brüsszel – mindhárom városban összefüggés fedezhető fel a terrortámadások és a bevándorlásügyi helyzet között” – részletezte.

A terrorelhárítást véleménye szerint a határvédelemmel kellene kezdeni, a második fontos része a lakosság és a bevándorlók közötti társadalmi szerződés kidolgozása, a hírszerzés és a védelem megújítása:

“Határainak megerősítésével Európa új képet alakíthatna ki magáról. Hiszen ha nem tudja megvédeni saját határait, kezelni a pénzügyeket vagy kordában tartani Oroszországot, akkor mégis miért létezik?”

 

Hasonló hírek

Terrortámadás miatt turistákat zártak a Notre Dame-ba – VIDEÓ

Mazsi

Túlfutott a kifutópályán és a tengerben állt meg egy utasszállító repülőgép a Mikronéziai Szövetségi Államokban (A cikk videókat tartalmaz)

Géza

Rejtély: még mindig senki nem tudja, mi történt a milliárdos lezuhant helikopterén ülőkkel – részletek

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------