Főoldal » Európa biztonságát is veszélyeztetheti a líbiai polgárháború
Külföld

Európa biztonságát is veszélyeztetheti a líbiai polgárháború

A líbiai parlament elutasította a tripoli kormány és Törökország megállapodását, és megszavazta, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

Kadhafi bukása óta már a harmadik polgárháború zajlik Líbiában. Fájez al-Szárrádzs kormánya katonai támogatást kért a nagyhatalmaktól. Ankara azonnal élt is a lehetőséggel, védelmi megállapodást kötött Tripolival, a török törvényhozás pedig jóváhagyta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök csapatokat küldjön Líbiába. A líbiai parlament azonban elutasította a tripoli kormány és Törökország megállapodását, megszavazta, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal, és hazaárulás vádjával indítsanak eljárást Szarrádzs ellen.

Törökország a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérésére katonákat küld Líbiába. Ankara szerint az akció célja a fegyverszünet biztosítása, valamint a humanitárius katasztrófa megelőzése. A döntés bírálói szerint a lépés csak tovább mélyíti a konfliktust az észak-afrikai országban, ahol a 2011-es arab tavasz és Moammer Kadhafi megbuktatás óta teljes a káosz.

Három polgárháború is végigsöpört Líbián

Kadhafi bukása óta a harmadik polgárháború zajlik Líbiában. A két szembenálló fél a tripolii székhelyű és nemzetközileg elismert egységkormány, amelyet Fájez al-Szárrádzs miniszterelnök vezet, illetve az ország keleti területeit ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg Halifa Haftar tábornok vezetésével.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója az M1 Világ című műsorában elmondta „2019 áprilisában Halifa Haftar tábornok, a keleti területeket uraló hadúr, akinek semmilyen hivatalos pozíciója nincs az országban, támadást indított Tripoli ellen azzal a szándékkal, hogy elfoglalja a várost, és kész helyzet elé állítsa mind a líbiai népet, mind pedig a nemzetközi közösséget.

Hozzátette, a villámháború kudarcot vallott, nyolc hónapja zajlanak a harcok az országban. Marsai Viktor kiemelte, a tripolii kormány többször is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy aktívabban lépjen fel Haftar tábornokkal szemben.

Katonai segítséget kértek 

A hathatós segítség elmaradt, és a harcok tavaly év végén fellángoltak. Fájez al-Szárrádzs kormánya így gyakorlati katonai támogatást kért a nagyhatalmaktól. Ankara azonnal élt is a lehetőséggel, védelmi megállapodást kötött Tripolival, a török törvényhozás pedig jóváhagyta, hogy

Recep Tayyip Erdogan csapatokat küldjön Líbiába.

A katonák áttelepítése már megkezdődött. A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint azt még nem lehet tudni, hogy csak támogató szerepkörben érkeznek, vagy beavatkoznak a harcokba.

Líbiában erős a megosztottság 

Líbia megosztottságát jól jelzi, hogy a parlament elutasította a tripoli kormány és Törökország megállapodását, megszavazta, hogy

szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal,

és hazaárulás vádjával indítsanak eljárást Szarrádzs ellen.

A török katonák betelepítését többek között Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is elítélte. A nyilatkozatok alapján úgy tűnhet, hogy Líbiában kizárólag helyi erők harcolnak egymással, ez azonban nem így van: mindkét oldalt több külföldi hatalom is támogatja.

Több külföldi hatalom is beavatkozott

Marsai Viktor kiemelte, a konfliktusos helyzet eszkalációja április óta folyamatos, egyre több külső szereplő avatkozik be a küzdelembe. Hozzátette, a beavatkozást mindenki tagadja, de mind nyugati, mind arab országok, illetve Oroszország jelenléte is megfigyelhető, akár fegyverek, akár kontraktorok formájában. „Haftar tábornok mögött elsősorban az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Oroszország, illetve különféle hírek szerint Franciaország jelent meg. Miközben a tripolii egységkormány mögött a már említett Törökország, illetve Olaszország segítségét láthatjuk” – mondta Marsai Viktor.

A helyzet a nemzetközi szereplők miatt csak még zavarosabbá vált.

Moszkva és Párizs például úgy nyújt támogatást Haftarnak, hogy a Szárrádzs által vezetett kabinetet ismerik el Líbia törvényes kormányának. Ráadásul a konfliktusban két uniós tagállam, Franciaország és Olaszország szembekerült egymással. Marsai Viktor arra figyelmeztet, hogy a líbiai polgárháború Európa biztonságát is veszélyeztetheti.

A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szereplők többször is felszólították a feleket arra, hogy üljenek le tárgyalni, de a hasonló jellegű erőfeszítések eddig eredménytelennek látszanak. „Haftar tábornok legutóbbi, decemberi offenzívája éppen arra irányult, hogy a tervbe vett, berlini konferenciát ne lehessen megvalósítani, hanem addig esetleg sikerüljön döntési helyzetet elérni a csatatereken” – fogalmazott Marsai Viktor.

Egy évekig elhúzódó, az egész országra kiterjedő líbiai polgárháborúnak súlyos következményei lesznek Európára nézve. Az egyre súlyosbodó harcok és a békés rendezés egyre fogyatkozó esélye miatt bevándorlók újabb tömegei indulhatnak el a líbiai menekülttáborokból a Földközi-tengeren át az Európai Unió felé.

A címlapfotó illusztráció

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megelőző csapást mérhet Amerika Észak-Koreára

Géza

Putyin: Oroszország semmilyen választásba nem avatkozott bele

Géza

Íme, itt egy újabb díszpinty! Oszd meg, ismerje meg az ország!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------