Image default
Belföldi hírek

Európa a saját gyökereinek fordított hátat

Mára a keresztény vallás vált a leginkább üldözötté: világszerte tíz áldozatból nyolcan ezt a vallást követik azok közül, akik valamilyen erőszak áldozatai lettek.

Másfél héttel ezelőtt a strasbourgi karácsonyi vásárban történt merénylet, az ünnepek előtt pedig az olasz hatóság vett őrizetbe egy szomáliai férfit, aki a Szent Péter bazilikában akart robbantani.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója egy libanoni kereszténytörténész szavait idézte a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában: „Európa még azt sem képes kontroll alatt tartani, ami a saját kontinensén zajlik. Sajnos a keleti keresztények nem várhatnak igazi segítséget Nyugat-Európától, amely üres illúzióban, egy működésképtelen rendszerben él”.

Ez egy bukott rendszer, és a keleti keresztények nem látnak benne hosszú távon szövetségest. Európa a vesztébe rohan – tette hozzá a kutató.

Keresztény zarándokok a betlehemi Születés templomának altemplomában (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Európa a saját gyökereinek fordított hátat. Annak a kereszténységnek, amelyikből kinőtt a mai demokratikus rendszer., amelynek ma nincs igazi alternatívája, hiszen olyan pluralitást jelenthet, amely a közösségek egymás mellett élésének valódi értékeken alapuló modellje lenne, ha ezeket az értékeket „menet közben nem irtották volna ki” – hangoztatta.

Az iszlám szélsőséges csoportjainak felelőssége megkérdőjelezhetetlen, hiszen általában ők hajtják végre a merényleteket, azonban az, hogy mi történik a kontinensen, kizárólag az európai vezető politikusok felelőssége. Arról, hogy hányszor rongálnak meg karácsonyfát vagy szentségtelenítenek meg templomot, nincsenek statisztikák, mert a hatóságok mélyen hallgatnak – hangsúlyozta Speidl.

Elmondta, hogy sok keresztény ismerőse érthetetlennek tartja a magyar álláspontot, hiszen a mostani keresztények elleni bűncselekmények „reális áldozatok” országaik 19-20. században elkövetett bűneiért. „Álomvilágban élnek ahelyett, hogy valódi megoldásokra törekednének” – hangoztatta.

Aláhúzta: az európai hagyományokhoz és értékekhez illeszkedő egyetlen megoldás az, amit a magyar kormány is tenne, hiszen a „helyben segítés” orvosolja az igazságtalanságot, visszaadja a segített emberek méltóságát, és elhiteti az ott élőkkel, hogy képesek felemelkedni.

A migráció ösztönzése olcsó és átlátszó megoldás – emelte ki – hiszen a bevándorlók közérzete semmivel sem lesz jobb Európában, és a meglévő feszültségeket semennyire sem orvosolja. Kudarcra ítéltetett ez a politika – tette hozzá.

Speidl Bianka szerint „Európa gyengének tűnik, meg van vezetve és nem lehet komolyan venni”. A keresztényeknek és a muszlimoknak évezredes tapasztalata van az együttélésben, ami lehetséges, de kialakultak a maga szabályrendszerei.

Forrás: KossuthRádió

Hasonló hírek

Jön a minden egyben igazolvány – ezt tudja az e-kártya

info

Volt telitalálatos az 5-ös lottón!

Géza

Az ország „legnagyobb adventi koszorúja”

Géza