Hirmagazin.eu
Főoldal » EU-s pénzeket költenek a migránsok?
Külföld

EU-s pénzeket költenek a migránsok?

Rendkívül veszélyes lehet, ha illegális bevándorlókhoz kerülnek a Balkánon a név nélküli bankkártyák – erről beszélt Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-nek.

Az ENSZ és az Európai Unió által támogatott program eredetileg a Görögországban élő menedékkérőknek szól, de sajtóhírek szerint több kártya Boszniába került.

Görögországban évek óta tele vannak a befogadótáborok. Folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók, idén már csaknem 28 ezren kötöttek ki a görög partoknál. Őket különböző szervezetek segítik, többek között az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Élelemmel, ruhával és készpénzzel segítik őket, a regisztrált migránsok pedig bankkártyát is kapnak.

A migránsok a bankkártyát bármelyik automatánál használhatják, a levett pénzt pedig arra fordítják, amire akarják – mondja egy videóban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik munkatársa.

Az Origo.hu írta meg, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának honlapján részletes beszámoló található a migránsoknak adott bankkártyákról. Ebben az áll, hogy azok kaphatják meg, akik 2015 után érkeztek Görögországba, elmúltak 18 évesek és nincs munkájuk. Az is kiderül, hogy idén augusztusig már több mint 83 ezer migráns kapott ilyen ajándék bankkártyát.

A legtöbben tavaly, 46 ezren, csak ők 18 milliárd forintnyi euróhoz jutottak így. Négy másik szervezettel közöse indították el ezt a programot, és a finanszírozók között ott van az Európai Bizottság is.

Számok és emblémák

A bankkártyán csak számok szerepelnek, név nincs rajta, ellenben az Európai Unió zászlója és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának emblémája szerepel rajta – erről már a Nova24 nevű szlovéniai tévé írt.

Azt állítják, hogy ilyen bankkártyák vannak a Boszniában tartózkodó migránsoknál is. Úgy fogalmaznak: most már világos, honnan van pénzük az illegális bevándorlóknak, az Európai Unió küldi nekik bankkártyán.

Nincs érdembeli magyarázat

Az M1 megkereste az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, hogy választ kapjanak arra, jelenleg is léteznek-e ilyen névtelen bankkártyák. Továbbá vizsgálják-e, mire fordítják a migránsok az általuk adott pénzt, történtek-e visszaélések, és miként kerülhettek ilyen bankkártyák a Balkánon várakozó migránsokhoz.

Az M1 három helyre, a magyar, a közép-európai és a központi képviseletre is elküldte kérdéseit, választ azonban egyelőre még nem érkezett. Egy meghívás azonban igen, amiben arra biztatták az M1 szerkesztőit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és támogassák munkájukat.

Veszélyt rejt magában

Rendkívüli veszélyeket rejt magában, ha illegális bevándorlókhoz kerülnek a Balkánon a név nélküli bankkártyák – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-nek. Szerinte ez a módszer ellentmond a nemzetközi szabályoknak, és szembemegy a terrorizmus és pénzmosás elleni törvényeknek, mert lehetetlen ellenőrizni, hogy ki és milyen célra használja a kártyákról levett pénzt.

Az M1 megkereste az Európai Bizottságot, hogy megtudja, az EU mennyi pénzzel támogatja ezt a programot. Megkérdezték azt is, lehet-e garantálni, hogy a kártyákon lévő pénzek ne kerüljenek például terroristákhoz, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Az olaszok nemet mondtak Brüsszelre és a migrációra

Géza

Őrizetbe vehették a feloszlatott belgiumi terrorsejt vezetőjét Görögországban

info

Az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------