Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > EU-csúcs: Martin Schulz a migrációs válsággal összefüggő megállapodásról
EU-csúcs- Martin Schulz a migrációs válsággal összefüggő megállapodásról

EU-csúcs: Martin Schulz a migrációs válsággal összefüggő megállapodásról

Hirdetés

forrás: MTI

A menekültügyi megállapodást nem szabad összekapcsolni a Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokkal – figyelmeztetett Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

A parlamenti elnök arra figyelmeztetett, hogy partneri, nem pedig függőségi viszonyra van szüksége Európának Törökországgal. Elmondta: az uniós parlament igyekezett minden részletet megtudni arról a mechanizmusról, amely szerint Ankara visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, az EU pedig minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe egy szíriai menekültet fogadna be közvetlenül Törökországból.

Emellett arra voltak kíváncsiak a parlamenti képviselők, hogy vajon az ország minden feltételnek megfelel-e ahhoz, hogy “biztonságos harmadik országnak” nyilvánítsák – mondta Martin Schulz.

Aláhúzta: bármilyen megállapodás jön is létre Törökországgal, annak semmilyen formában sem szabad felülírnia, vagy helyettesítenie az unió migrációs és menekültügyi politikáját.

Schulz a meglévő szabályok felülvizsgálatát és a közös európai határ- és parti őrség létrehozásának felgyorsítását sürgette, amely biztosítaná a schengeni határok őrzését.

A görög állapotokra hivatkozva a parlamenti elnök arra szólította fel a tagállamok vezetőit, hogy gyorsítsák fel a menekültek áttelepítését a földközi-tengeri országból, hogy azáltal is segítsenek a macedón határ környékén kritikussá váló helyzeten.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: