Főoldal > Hírek > Turizmus > Itthon > Kirándulás, utazás itthon > Eszterházy palota: mesésen szép és fényűző
fertőd

Eszterházy palota: mesésen szép és fényűző

Hirdetés

fertőd

Királyi udvarokhoz mérhető főúri rezidencia, hajdan fényűző ünnepségekkel, s ahol Mária Terézia is vendégeskedett.

A kastély eredetileg huszonkét szobás vadászkastélynak épült. Esterházy Miklós 1762-ben építtette át a barokk-rokokó minden pompáját tükröző épületegyüttessé. Operaházat és Bábszínházat hozott létre, zenekara számára Muzsikaház építtetett, s Joseph Haydnt házi zeneszerzőként alkalmazta.

Esterházy Miklós, mint a Magyar Királyi Nemesi Testőrség parancsnoka 120 fős kiképző intézményt működtetett Eszterházán. A katonai ismereteken kívül olasz, francia, német és latin nyelven tanultak. A zenét Joseph Haydn, az építészetet Hefele Menyhért, az irodalmat Bessenyei György irányításával ismerték meg.

A kastély fénykora Esterházy Miklós haláláig, 1790-ig tartott. Ezt követően a család a kastélyt csak ritkán használta, bár a múlt század elején ismét. A kastély fő homlokzata 100 méter hosszú, szárnyai 48 méteresek. A hatalmas épületben 126 szoba sorakozik. A kastély kovácsoltvas kapuja az ország egyik legszebbje. Az épület középpontja az emeleti díszterem és az ahhoz kapcsolódó zeneterem. A kastély belsejéből is és az udvarról is egy-egy díszes kőlépcső vezet az emeleti zeneterembe. Egy kastélyséta során a látogatók megtekinthetik többek között Miklós herceg második emeleti magánlakosztályát, a Bábszínház épületét, a kastély padlásterét, a kilátót, valamint a hatalmas angolpark építményeit és botanikai különlegességeit.

A kastély mögött állt s áll az Operaház, a Muzsikaház, a Bábszínház, a vendégfogadó, a tisztviselői lakóházak és a kaszárnya. Az egyemeletes és manzárdtetős Operaház 400 férőhelyes volt. Az előadásokat mindenki ingyen látogathatta, de később leégett. A Muzsikaházban élt közel 20 évig Joseph Haydn, aki kiemelkedő szerepet játszott Eszterháza zenei életében. Ma a Polgármesteri hivatal, valamint Zeneiskola, és a zeneszerző emlékmúzeuma található benne. A ma már kisé elhanyagolt és kopottas Bábszínház nézőtere hajdan barlanghoz hasonlított, gyertyafénynél különleges látványt nyújtottak. A park és kert közepén álló Kínai mulatóház tetején esernyős kínai ült. Sarkain csengők csilingeltek. Az épület kínai módra volt berendezve, tetőgalériájáról nagyszerű kilátás nyílt a kastélyra és az egész parkra.

A franciakertet a versailles-i kastély parkjáról mintázták. Később angol parkká alakították. A park sugárútjait több kisebb út keresztezte. A kastély középső sugárútjának tengelyében a fertőszentmiklósi templom tornya látszik. A metszéspontoknál kialakított tisztásokon épületek vagy szobrok álltak. A színpompás virágokat havonta cserélték az ágyásokban. Ez a mesés gazdagságú park mindenki előtt nyitva állt, bárki sétálhatott benne.

Forrás: top7hungary;

Képek: https://pixabay.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: