Image default
Média és szórakozás

Esztergomban állítják színpadra augusztusban a Csíksomlyói passiót

A Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével augusztus 19-én a bazilika előtt, szabadtéri színpadon adják elő a Csíksomlyói passiót

– jelentették be a társulatok vezetői hétfőn a Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A darabot rendező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy már a passió színházi műsorra tűzésekor készültek a szabadtéri bemutató lehetőségére. Csíksomlyón 25 ezer ember látta a produkciót, és az első magyarországi szabadtéri állomásként, kultikus helyszínként választották az esztergomi bazilika előtti teret.

Kiemelte: az előadás célja, hogy a néző megélhesse a krisztusi hitet. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az előadás ingyenes, „azért, hogy eljöhessen mindenki, aki érzi azt a láthatatlan köteléket, ami keresztény és magyar között van”.

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője elmondta, hogy társulata mellett további anyaországi és felvidéki néptáncosok is részt vesznek az előadásban.

Az Esztergomi Várszínház igazgatója, Horányi László hozzátette, a bazilika előtt bemutatott darabot a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető előadásának szánják, „remélve, hogy a produkció segít megérteni a Krisztus által bemutatott utolsó vacsora áldozatának lényegét”.

Mint a sajtótájékoztatón kiosztott közleményben felidézték, a Jézus szenvedéstörténetének és a megváltás reményének megelevenítését, valamint a kereszt alatti nemzeti összetartozás közösségi megélését szolgáló előadás eredeti csíksomlyói szövegek, 18. századi ferences iskoladrámák, valamint Szőcs Géza Passió című műve alapján készült.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Arnold Schwarzenegger Budapestről üzent Will Smith-nek

Géza

Véghajrájához érkezett az M1 átalakítása – Akkor. Amikor.

info

A Trónok harca kitalált nyelve: a dothraki (+Videó)

Géza