Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Eszméletlen, mi derült ki a szalvétáról

Mindig a teríték színéhez választottál szalvétát? Hiba volt, mert pont fordítva kéne! Sokkal többet számít a szalvéta árnyalata, mint gondolnád!

Egy hangulatos vacsoránál létfontosságú a teríték, a zene, a fények helyes megválasztása, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Egy új kutatás olyasmire derített fényt, amire biztos nem gondoltál: a szalvéta színe is kulcsfontosságú, és nem csak az asztal színeinek harmonizálása miatt. A kutatás nem állít mást, mint hogy befolyásolja az ízérzékelést, és még azt is feltárták, hogy az egyes színekkel milyen ízhatásokat érhetünk el.

Eszméletlen, mi derült ki a szalvétáról 2

Például a rózsaszín szalvéta megnöveli az édes íz érzékelését, és csökkenti a keserűségérzetet, ami miatt desszertek mellé ideális, a tengerkék szín mellett pedig intenzívebbnek érezzük a tojás és az indiai ételek ízét. A narancssárga és a sárga szalvéta mellett kevésbé érezzük sósnak az ételeket, a rózsaszín csökkenti a keserű ízeket, így például a grépfrútot édesebbnek érezzük, míg a rózsaszín és a piros színek desszertekhez a legjobbak. A mustársárga minden zöld színű étel ízét kiemeli, beleértve a tenger gyümölcseit is. A szürke színű szalvéta mellett pedig a mediterrán ételek íze gazdagabb lesz.

Eszméletlen, mi derült ki a szalvétáról 1

Több elmélet is van, mi lehet ennek az oka: az egyik, hogy a tálalás eleve finomabbnak és frissebbnek mutatja az ételeket, így az agyunk gyakorlatilag be van csapva, és intenzívebbnek érezzük az ízeket, ha megfelelő a teríték – és emiatt számít a szalvéta színe is. Egy másik elmélet szerint az agyunk színeket kapcsol az ízekhez, például a kék és a fehér a sóssághoz kötődik. Bármi is az oka a jelenségnek, érdemes kipróbálni – és később is odafigyelni rá, ha vendégeket várunk.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

15 szenzációs trükk, aminek hasznát veszed a hétköznapokban

Edit

Így készíts magadnak szúnyogriasztós karkötőt

Mazsi

Festett csigák és csigakakiból padló az új trend?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------