Image default
Külföld

Észak-Korea újabb provokáló lépést tett

Kim Dzsongun előre hozatta a szokásos katonai díszszemlét, így április helyett a téli olimpia nyitóünnepsége előtti napon kerül rá sor, ez pedig nem más mint nyílt provokáció — jelentette ki Kis-Benedek József  biztonságpolitikai szakértő.

Alig egy hét és Dél-Koreára figyel az egész világ: indul a téli olimpia Phjongcshangban. A sportesemény viszont nem vonja el a figyelmet a térség konfliktusairól, bármennyire is próbálja barátságosabb arcát mutatni Észak-Korea. Szöul már be is jelentette korábban, hogy az olimpia után folytatják az Amerikával közös hadgyakorlatokat — írja a Híradó.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint „pillanatnyilag hallgatnak a fegyverek, de ez csak egy ”látszattevékenység”. Észak-Korea ugyanis már a két Korea közti tárgyalások előtt kijelentette, hogy az atomfegyver kérdése tabutéma, Kim Dzsongunék az olimpiától függetlenül folytatják az atomprogramjukat

Fotó: AFP

Az Amerika és Dél-Korea közti hadgyakorlat is folytatódik majd. Az Egyesült Államok gondoskodott arról is, hogy a verbális, diplomáciai nyomásgyakorlás mellett katonai nyomás is nehezedjen Észak-Koreára, ezért több alkalmi haditengerészeti harci köteléket is a koreai partokhoz vezényelt.

Vagyis ha szükséges, Washington bármikor támadást tud indítani, vagy meg tud előzni egy esetleges észak-koreai atomkísérletet”

– magyarázta.

Fotó: AFP

Bár Észak-Korea arról biztosította a világot, hogy az olimpia alatt barátságosabb arcát mutatja, ennek ellenére megtartja a szokásos katonai díszszemlét hadserege fennállásának 70. évfordulóján. Ám ezúttal nem áprilisban, a megszokott időpontban, hanem a téli olimpia megnyitóünnepsége előtti napon.

Ez nem más, mint nyílt provokáció”

– állapította meg Kis-Benedek József.

Kapcsolódó cikk:

Japánban már felkészítették a lakosságot egy észak-koreai rakétatámadásra

A japán fővárosban evakuációs gyakorlatot tartottak.

Tokióban 300 önkéntes részvételével evakuációs gyakorlatot tartottak – írja a Reuters. A résztvevőknek a lehető leggyorsabban kellett eljutniuk a metrómegállókhoz és más föld alatti óvóhelyekhez azt szimulálva, mintha egy észak-koreai rakétatámadás történt volna.

Kép: OTO Travel

A japán kormány számításai szerint, ha Észak-Korea kilő egy rakétát, akkor az 10 perc alatt éri el az országot. Viszont az első riasztást a kilövést követő három percben tudják csak kiadni, ezért az embereknek 7 percük van menedéket keresni.

Több demonstráló is összegyűlt, hogy tiltakozzanak a gyakorlat ellen, mivel szerintük ezzel csak riogatják a lakosságot. Egy részük a rendőrökkel is konfliktusba került.

A remények szerint a Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon való észak-koreai részvétel csökkentheti a régióban uralkodó feszültséget.

Forrás: 888.hu, Reuters

Hasonló hírek

Hamarosan elkészülnek a görögországi hotspotok

Edit

Több tízezer magyar családi pótléka a tét

Mazsi

Kegyetlen megtorlás: Élve elégette katonáit az ISIS

Mazsi