Image default
Külföld

Észak-Korea szerint Trump „könyörög” a háborúért

Észak-Korea az amerikai elnök első ázsiai látogatásával kapcsolatosan azt állította, hogy Donald Trump „könyörög a nukleáris háborúért” a Koreai-félszigeten.

Phenjan az állami hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott közleményében megfogalmazza, hogy Trump körútja leleplezte „valódi természetét a világbéke elpusztítójaként”.

Donald Trump és Kim Dzsongun (Forrás: france24.com)

Donald Trump korábban ezen a héten arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne becsülje alá az Egyesült Államokat, az ázsiai látogatásán emellett igyekezett támogatást nyerni az Észak-Korea elleni szankciók kivetését illetően.

Szerdai, szöuli beszédében Trump Kim Dzsonun észak-koreai vezetőnek címezve szavait arról beszélt, hogy nem érezheti magát nagyobb biztonságban az atomfegyverek fejlesztésével sem, s hogy rezsimjét súlyos veszélybe sodorja.

„Minden lépés, amelyet ezen a sötét úton tesz, növeli a veszedelmet, amellyel szembe kell néznie” – fogalmazott Trump

Egy észak-koreai külügyminisztériumi szóvivő Trump szavaira reagálva elmondta, hogy az amerikai elnök meglátásuk szerint ismételten megpróbálta elidegeníteni a népüket a kormánytól. Hozzátette: Trump első ázsiai látogatásával lerántotta a leplet a valódi természetéről, mint a világ békéjének és stabilitásának elpusztítója, egyben

„nukleáris háborúért könyörgött a Koreai-félszigeten”.

A szóvivő szerint semmi sem állíthatja meg Észak-Koreát abban, hogy folytassa nukleáris fegyverkezési programját. A közleményt aközben adták ki, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea egy szokatlan közös haditengerészeti gyakorlatba kezd, amelyekben három amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz. A hadgyakorlatban egyebek mellett a USS Ronald Reagan, Theodore Roosevelt és Nimitz, továbbá hét dél-koreai hajó is részt vesz.

A dél-koreai hadsereg közleménye szerint a haditengerészeti gyakorlat célja egyrészt a kombinált műveletek és légicsapások képességének javítása, másrészt pedig az, hogy „erős és határozott katonai készültséget” mutassanak „bármilyen észak-koreai provokáció elhárítására”.

Pénteken Trump az ázsiai-csendes-óceáni régiót arra figyelmeztette, hogy „nem ejtheti őket túszul egy diktátor” az erőszakos hódításról és a nukleáris zsarolásról szóló „torz fantáziája”, és noha Kim Dzsongunt ekkor nem nevezte meg, látszólag rá célzott.

Az amerikai elnök Kínát és Oroszországot a Phenjan elleni lehetséges gazdasági és diplomáciai szankciók kivetésére sürgette.

Hasonló hírek

A merénylők tudták, hogy lesz idejük elmenekülni

Géza

Elképesztő arzenál: tízezer veszélyes fegyver került a feketepiacokra – VIDEÓ

Mazsi

Elkobozták a menekült gyerekek mobiltelefonját

Edit