Hirmagazin.eu
Főoldal » Észak-Korea retteg: Kim Jo Dzsong a bátyjánál is brutálisabb diktátor lesz szakértők szerint
Külföld

Észak-Korea retteg: Kim Jo Dzsong a bátyjánál is brutálisabb diktátor lesz szakértők szerint

Kim Dzsong Un 33 éves húga lehet Észak-Korea történelmének legkegyetlenebb vezére.

Folyamatosak a találgatások az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un egészségi állapotáról és a diktatúrán belüli hatalmi átrendeződésekről. A 36 éves Kim a hírek szerint kómába eshetett (az sem kizárt a New York Post szerint, hogy már nincs is életben), és a húga, Kim Jo Dzsong (33) lépett elő első számú vezetővé.

„Továbbra sem láttunk bizonyítékot arra, hogy Kim Jo Dzsong átvette a hatalmat, de az valószínű, hogy ha így lesz, vaskézzel irányít majd” – nyilatkozta David Maxwell, az amerikai hadsereg tábornoka, aki 1999-ben részt vett a az észak-koreai rezsim esetleges összeomlására készülő forgatókönyv megalkotásában. Akkor sokan azt feltételezték, hogy Kim Dzsong Il halála után a fia nyitottabb lesz a világra, és a dinasztia pár éven belül elveszíti a hatalmát. – Ez azonban nem következett be – mondja Maxwell. – Azt látjuk, hogy Észak-Koreában minden utód sokkal rosszabb, mint az elődje.

 

Az észak-koreai diktátor húga Mun Dzse In dél-koreai elnökkel 2018-ban / Fotó: MTI-EPA Az észak-koreai diktátor húga Mun Dzse In dél-koreai elnökkel 2018-ban / Fotó: MTI-EPA

Szung Jun Lee professzor, diplomáciai szakértő szerint márciustól láthatók a jelei annak, hogy Észak-Koreában elkezdték tervezni Kim Jo Dzsung pozíciójának erősítését, előkészítve egy esetleges hatalomátvételt. A professzor ambíciózus és okos nőnek írja le a diktátor húgát, aki eddig a rezsim emberi arcát volt hivatott mutatni a világ felé. De ha tejhatalmat kap, a kegyetlen oldalát is megismerhetjük, főleg az első években. „Fel kell építenie a bázisát, ki kell vívnia a tiszteletet, és egy pillanatra sem tűnhet gyengének, kemény diktátorként kell irányítania egy nukleáris fenyegetést jelentő országot – fogalmazott. – Vadabbnak és zsarnokibbnak kell lennie, mint amilyen a testvére, az apja vagy a nagyapja volt.

Emlékezetes, hogy Kim évekkel ezelőtt iszonyatos vérengzést rendezett a pártapparátusban és a vezérkarban, mert szerinte nem adták meg neki a tiszteletet: védelmi miniszterét, aki elbóbiskolt egy beszéde alatt, légvédelmi ágyúval végeztette ki.

Kim Jo Dzsongra sem Dél-Koreában, sem az Egyesült Államokban nem tekintenek lehetséges reformerként. Megfigyelők szerint a hatalmi játszmákban kulcsszerep juthat a nagybátyjának, Kim Pjong Ilnek, aki tavaly tért vissza hazájába európai diplomáciai küldetéséből. Még nem tudni, hogy Kim húga és nagybátyja összefog-e majd, avagy egymás ellenfelei lesznek. – Minth a Maffiózók forgatókönyve kelne életre azzal, hogy a korábban az apa, Kim Dzsong Il vetélytársának számító és Európába száműzött nagybácsi visszatér hazájába – magyarázta egy szakértő.

Kim Jo Dzsongról 2015-ben jelent meg az első hivatalos fotó, ahogy bőszen jegyzeteli bátyja szavait egy gyárlátogatáson / Fotó: MTI-EPA Kim Jo Dzsongról 2015-ben jelent meg az első hivatalos fotó, ahogy bőszen jegyzeteli bátyja szavait egy gyárlátogatáson / Fotó: MTI-EPA

Észak-Korea ura sokáig háttérbe szorította a húgát, akinek a nyilvánosság előtt alantas feladatokat kellett elvégeznie: szinte testvére szolgájaként vitt neki hamutálat vagy tollat. Egészen 2015-ig kellett várni arra, hogy az első hivatalos fotó elkészüljön róla, de akkor is csak olyan, amin a háttérben meghúzódva, bőszen jegyzeteli bátyja szavait egy gyárlátogatáson. Az idei év első hónapjaiban változott meg a helyzet, amikor Kim Jo Dzsong váratlanul belépett a reflektorfénybe, és bizonyos ügyekben ő kezdte képviselni a diktátort Dél-Korea és az USA felé. Őt gyanítják a meghökkentő júliusi rendelkezés mögött is, amely megtiltotta a kutyák tartását az észak-koreai fővárosban, mondván, a házi kedvencek a nyugati dekadenciát és a burzsoá ideológiát jelképezik. (Az országban főleg a magas rangú hivatalnokok tartottak kutyát, így ez egy nekik küldött fenyegető üzenetként is felfogható). De még mindig messze van az igazi hatalomtól.

– Ha Kim életben van, kizárt, hogy a húga önálló döntéseket hozzon, ezt egyszerűen nem engedi meg a rendszer logikája – magyarázza Maxwell.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI-EPA

Hasonló hírek

Sargentini után most Guy Verhofstadt támadja hazánkat

Géza

Gyűlnek a szövetségeseink, Sargentini ideges!

Géza

Kecskét vágtak a hotel mosdójában a migránsok! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------