Hirmagazin.eu
Főoldal » Értékes leleteket rejt a pécsi Dóm tér
Belföldi hírek

Értékes leleteket rejt a pécsi Dóm tér

Birtokba vették a pécsi Dóm teret a régészek, elkezdődtek az ásatások. Azt eddig is tudták a szakemberek, hogy Pécs belvárosában kincseket rejt a mély, és úgy tűnik ez az állítás most is beigazolódni látszik.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója az M1 stábjának elmondta, hogy a téren folyó ásatások az idei év egyik legfontosabb munkálatai régészeti szempontból. A pécsi Dóm téren jelenleg zajló örökségvédelmi munkák lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szakemberek korábbi elképzeléseit beigazolják.

Az elmúlt pár nap során feltárták a kora középkori várfal egy részletét, amely párhuzamos volt a külső várfallal, és a két fal között helyezkedett el hajdan a püspöki palota. A jelenlegi püspöki palota viszont ettől nyugatabbra található.

A múzeumigazgató hozzátette, hogy különböző járószinteket is megfogtak, többek között egy díszes, négyzetes égetett téglából kirakott szintet, amely elmondása szerint párját ritkítja. A helyszínen tartózkodó riporter kérdésére megjegyezte, hogy a téren évszázadokkal ezelőtt a püspöki vár állt, amely egyben erődítmény is volt: a falai egyszerre védték a várat, a várost és a püspöki székhelyet.

A szakember elmondta, hogy az ásatási munkákat mindig megelőzi a helyszíni dokumentumok – korábbi feltárások anyagai, irodalmi források, úti beszámolók, katonai térképek, katonai felmérések, modern kori feljegyzések – összegyűjtése. Mindezek összegzését követően, lehetőség szerint geofizikai módszerekkel – nem roncsolás technikával – kell kutatni a területet. A Dóm téren is történtek már talajradaros vizsgálatok, valamint fémkereső eszközökkel igyekeztek korabeli tárgyak nyomára bukkanni.

A régészek remélik, hogy a római időszakból és a középkorból is találnak majd értékes leleteket, mivel a középkori Pécs rátelepült a római világra, így gyakorlatilag a két korszak metszi egymást – magyarázta Csornay Boldizsár. Megjegyezte, hogy az ásatástól nem messze található a Cella Septichora – Sopiane késő római ókeresztény temetője –, valamint közvetlenül az építkezés mögött található a Cella Trichora, amely egy 4. és 5. századból származó szentély és sírépítmény. Elhangzott, hogy a későbbi időszakban a római kori emlékek területén templomok épültek, többek között a régészeti feltárás mögött húzódó bazilika is.

A bazilika előtti tér felújítása két hete kezdődött el. A tervek szerint a Dóm tér az év végére készül el. Új burkolatot kap, megújul a vízelvezető-rendszer, valamint ivókutakat és padokat is kihelyeznek majd. De a munkálatok során arra törekednek, hogy ne változzon meg a tér régi arculata.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Ez áll a Jobbik pénzgyűjtési akciója mögött

Géza

Orbán Viktor Donald Trump vendéglistáján

Géza

Béremelés három lépcsőben a felsőoktatásban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------