Image default
Technika, kommunikáció

Erről tudnotok kell! Frissítést kapott a Google Chrome, sokan fognak bosszankodni miatta

A Google fejlesztői egy site isolation névre keresztelt funkciót adtak a Google Chrome-hoz, amitől biztonságosabb lesz a böngészés. A gép viszont sokkal lassabb.

Komoly riadalmat keltett év elején, amikor kiderült: számítógépek és telefonok – pontosabban azok tulajdonosainak – milliói kerültek veszélybe két igen komoly sebezhetőségnek köszönhetően. A Meltdown és a Spectre néven ismertté vált hibákat a szakemberek többször is megpróbálták orvoslni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Most egy újabb biztonsági megoldás készült, ezúttal a Google részéről – ami elsőre ugyan jól hangzik, van azonban negatív hatása is.

A fejlesztők a Google Chrome-ba építettek be egy új biztonsági kaput, amellyel igyekeznek megvédeni a felhasználókat a CPU hibájából adódó esetleges adatszivárgástól. A megoldás miatti öröm azonban nem lehet felhőtlen, a megoldás miatt ugyanis jóval lassabb lesz a gép – a Chrome futtatása több memóriát igényel.

A fejlesztők egy blogposztban magyarázták el, hogyan is működik az új fejlesztés. A Site isolation nevű újdonság a Chrome 67-ben már szinte az összes számítógép számára elérhető, az androidosoknak azonban a Chrome 68-ig kell majd várni a biztonságos böngészésre.

A fejlesztés lényege, hogy a Chrome egy folyamatban töltené be (fordítaná le) a weboldalt, az azon szereplő elemek megjelenítését folyamatokra osztja. Ennek köszönhetően képes elkülöníteni a személyes adatokkal kitöltött részt (például a bejelentkezési felületet) a támadó oldal adatlopó szkriptjétől.

Ahogy mondtuk: a biztonságnak ára van. A Google szerint mindez jelentős mértékben, 10-13 százalékkal növelheti a Chrome memóriaigényét. A szakemberek szerint például egy 4 GB RAM-mal rendelkező számítógép esetében már érezhető a lassulás mértéke, ha több lap is nyitva van vagy ha több folyamat fut egyszerre.

Forrás: Hvg

Hasonló hírek

Googlian fenyegeti az Android telefonokat

Edit

Elképesztő fegyvert vetnek be az oroszok, egyenlőre nincs ellenszere – VIDEÓ

Mazsi

A világ egyik vezető digitálismarketing-cégét veszi meg a Telenor

Edit