Image default
Belföldi hírek

Erősödik a rokonszenv hazánk iránt

A Kárpát-medence lakosságának többsége jó véleménnyel van Magyarországról

– Reményt kelt, hogy bármi történik is Nyugat-Európában, a mi térségünkben van egy sziget, amely azt mondja, képesek vagyunk megállni a magunk lábán, ha összefogunk – jelentette ki Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt egykori elnöke a Nézőpont Intézet és a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom A patriotizmus sikere: baráti kapcsolatok a Kárpát-medencei nemzetek között elnevezésű tegnapi rendezvényén.

A Fidesz–KDNP korábbi európai parlamenti képviselője elmondta: a tíz évvel ezelőtt elindított mozgalom célkitűzése a civil szférával összefogva és az emberi jogok érvényesítése mentén együttműködni a szomszédos országokkal, hogy az elszakított területeken élő magyarok is meg tudják tartani magyar nemzetiségüket.

Ezt az együttműködést megalapozó társadalmi támogatottságot mutatja a Nézőpont Intézet felmérése, amely szerint a magyarok többsége kedvező véleménnyel viseltet a szomszédos országok iránt, és ezt a rokonszenvet nagyrészt viszonozza is térségünk államainak a lakossága.

A közvélemény-kutató vezető elemzőjének ismertetése szerint az utóbbi három évben számottevően javult a szomszédos országok megítélése magyar részről, pusztán a tradicio-nálisan konfliktusos román–magyar és az utóbbi időben elmérgesedett ukrán–magyar kapcsolatokban nem következett ez be.

Nagy Dániel arra is kitért, hogy Ausztria kivételével az a tendencia érvényesül, hogy jobb véleménnyel vannak rólunk szomszédaink, mint mi őróluk, de tavaly még nyugati szomszédunkban is 42 százalék kedvelte hazánkat.

Az említett tendencia Romániára is érvényes, hiszen míg honfitársaink egyharmada vélekedett kedvezően Romániáról, a románok 52 százalékának volt jó véleménye hazánkról.

Legkedvezőbben a szerbek – 80 százalékuk – gondolkodtak rólunk 2018-ban, őket pedig a szlovákok követték 76 százalékkal. Nekünk Ausztriáról és Horvátországról van a legjobb véleményünk – a magyarok 73, illetve 70 százaléka gondolkodik így. Összességében kétszer annyian ítélnek kedvezően hazánkról a Kárpát-medencében, mint amennyien negatívan gondolkodnak Magyarországról.

magyarnemzet

Hasonló hírek

Rendkívüli parlamenti ülés lesz pénteken

Géza

TÖBB VÁLTOZÁS IS JÖN 2016-TÓL! – SOKAK VESZÍTHETIK EL A JOGOSÍTVÁNYUKAT!

Mazsi

Orbán Viktor a vallásszabadságért felelős uniós különmegbízottal tárgyalt

Géza