Hirmagazin.eu
Főoldal » Erős jelzőkkel illetik Lázár bejelentését
Belföldi hírek Hazai ingatlanpiac

Erős jelzőkkel illetik Lázár bejelentését

forrás: hirado.hu

Eljött az idő egy új nagy bummra a lakáspiacon, hatalmas mozgást okoz majd az ingatlanágazatban – mondják elemzők a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) kiterjesztéséről és a lakásvásárlások és -építések ösztönzésére bejelentett egyéb intézkedésekről. A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák, ha esetleg túl sok lesz a megkötés, vagy kevés lesz a kiosztható pénz, akkor elmarad a nagy váltás, mint ahogy a csok eddigi változata sem sok vizet zavart az ingatlanpiacon.

Nagy hatással lesz az ingatlanpiacra, hogy a három gyermeket vállaló házaspárok tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást plusz tízmilliós hitelt is kaphatnak a lakásvásárlásukhoz – mondta a hirado.hu-nak Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.
Erős jelzőkkel illetik Lázár bejelentését

Az ingatlanközvetítő cég munkatársa szerint az új építmények esetén járó kedvezmény mellett, a kínálat és a kereslet várható nagymértékű felfutásában az is nagy szerepet játszik majd, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója.

Két év múlva válik érezhetővé

Mindezek biztos, hogy nagy táborokat mozdítanak meg, bummot okoznak az ingatlanpiacon. A beruházásoknak adott löket hatása nagyjából két év múlva, 2017/2018-ban válik érezhetővé – ekkora valósulhatnak meg a kedvezmények miatt jövőre elinduló projektek. Feltehetően a kereslettel sem lesz baj, mert a tíz- plusz tízmilliós juttatás hatalmas pénz, a csok által eddig elérhető összegek nagyjából tízszerese. A kettő nem ugyanaz a kategória, és ehhez hozzáadva az áfacsökkentés várható hatását, kimondható, hogy mindenképpen jelentős ingatlanpiaci fellendülésre lehet számítani – fogalmazott.

Tovább erősödhet az ingatlanpiac is

Rutai Gábor hozzátette, nem csak az új lakások eladási számai nőhetnek, jelentős mozgás lehet a használt ingatlanok piacán is, mert vélhetően sokan lesznek olyanok, akik addigi lakásuk értékesítését követően élnek a kedvezményekkel, és vesznek új építésű ingatlant.

Az elemző hangsúlyozta, az ingatlanpiac jelenleg is erősödik, amiben az eddig csak pár ezer családnak folyósított csoknak nagyon kicsi szerepe volt. A forgalomnövekedést a befektetői célú vásárlások indították el, ami érthető, mert alacsony kamatkörnyezetben a tőke hajlamos átvándorolni ingatlanvagyonba – mondta. Rutai Gábor megjegyezte, épp a nagy és a várhatóan tovább növekvő kereslet miatt nem tartja valószínűnek az árak esését, még úgy sem, hogy csökken az új lakások áfája.

Még kérdés, mennyi lesz a keret

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szintén úgy gondolja, hogy a bejelentett újítások komoly keresletet teremthetnek az új ingatlanok iránt, és nagy bővülést hozhatnak a kínálati oldalon is. Nagy kérdés azonban, hogy hány család részesülhet a támogatásokban, az államnak mekkora kerete lesz a tíz plusz tízmilliós támogatásra.

Ha esetleg túl sok lesz a megkötés, vagy kevés lesz a kiosztható pénz, akkor elmarad a nagy váltás, mint ahogy a csok eddigi változata sem sok vizet zavart az ingatlanpiacon – mondta. Hozzátette, míg a csokhoz 2015-ben csak néhány ezer család jutott hozzá, idén nagyjából 150 ezer ingatlan cserél gazdát.

Újabb és újabb eszközöket vetnek be

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a tíz-húsz millió forint, amit támogatás, illetve hitel formájában érhetnek el a három gyerekre vállalkozó családok, valóban nagy tétel, ám egyelőre nehéz megmondani, mekkora hatása lesz az intézkedésnek. Nem ismeretesek még az újítások részletei, és az sem, vajon csak a pénzügyi támogatás elég-e ahhoz, hogy a fiatalok tömegesen vállalkozzanak több gyermek felnevelésére, és így több család jelenjen meg vásárlóként az új ingatlanok piacán.

Az látszik, hogy a kormány nagyon ráfeküdt az ingatlanpiac fellendítésére, a korábbi intézkedések viszonylag kicsi hatása miatt újabb és újabb eszközöket vet be. Ha széles kör élhet a kedvezményekkel, akkor azok összhatásaként beindulhat a piac, ám a bővülés várhatóan nem lesz olyan mértékű, mint a 2000-es évek elején, amikor nagy tömegek juthattak kedvezményes kamatú, lakáscélú forintkölcsönhöz.

 

Hasonló hírek

Fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében: 10 év után váratlan kéréssel fordultak Szögi Lajos családjához

Géza

Felhívás! Vigyázat, visszaélésgyanús telefonhívásokat észlelt az E.ON!

Géza

Milliókból nyaralhatott Botka

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!