Főoldal » Erős honvédség nélkül nincs erős ország! Oszd meg!
Belföldi hírek

Erős honvédség nélkül nincs erős ország! Oszd meg!

„Ma két olyan fontos törvényt is elfogadtunk a parlamentben, ami a honvédelem ügyét, a Magyar Honvédség átalakítását, megerősítését, egy ütőképes, modern hadsereggé alakítását eredményezi majd” – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes sajtótájékoztatóján, december 12-én.

Az államtitkár hangsúlyozta: az, hogy ma Magyarország a világ és Európa egyik legbiztonságosabb országa, nagyban a Magyar Honvédségnek és a határvédelmi feladatokat ellátó rendőröknek köszönhető.

„A világ egyre feszültebb körülöttünk, egyre jobban erősödik a terrorista nyomás Európában is. Erős hadsereg nélkül nincs erős ország. A magyar emberek biztonságát, hazánk békéjét leginkább a Magyar Honvédség garantálja” – húzta alá Németh Szilárd.

Az államtitkár elmondta azt is: a mai napon a honvédelemmel kapcsolatos és a kormánypárt szerint nemzeti ügynek gondolt jogszabályokat szavaztak meg a parlamentben. „Az Országgyűlés 37 500 főre emelte fel a Magyar Honvédség betölthető létszámkeretét, ez a növekedés 13 600 fővel több, mint a 2010-es engedélyezett létszám” – mondta Németh Szilárd. Kiemelte: 2022. december 31-ig meghosszabbították azt a lehetőséget, hogy a túlmunka szabadidőben és pénzben is megváltható legyen.

Fotó: Dévényi Veronika

A hadkötelezettség felső korhatárával kapcsolatban Németh Szilárd elmondta: Európában egyetlen országban sincs 40 évben maximálva a behívhatósági korhatár. Mindenhol magasabb, például Szlovéniában 63, Lengyelországban 60, Romániában pedig 55 év a korhatár. Az államtitkár az újonnan rögzített honvédelmi veszélyhelyzet kapcsán kiemelte: ez a békeidőben történő rendelkezésre állást jelenti, amelyet a biztonsági környezet megváltozása indokolt.

„Egy új jogszabályt is alkottunk, miszerint a Magyar Honvédség civil munkavállalói honvédelmi alkalmazottként dolgozhatnak tovább jövőre. A honvédelmi alkalmazottak januártól 20 százalékos, majd háromszor 5 százalékos, vagyis összesen 35 százalékos illetményemelésben részesülnek és kedvezőbb helyzetbe kerülnek a pluszjuttatások szempontjából is” – fogalmazott Németh Szilárd.

Fotó: Dévényi Veronika

Az államtitkár hozzátette: a költségvetés 2019-ben is biztosítja azokat az elképzeléseket, amik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban találhatóak. A jövő évi 513 milliárd forintos keret, 86 milliárd forintos emelkedést jelent az ideihez képest. Németh Szilárd kiemelte: a honvédelem fejlesztésének már most több eredménye van. Példaként említette a kedden bemutatott, magyar szakemberek által összeszerelt fegyvereket, valamint az eddig beszerzett repülőgépeket. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a jövőben egy újabb A319-es Airbust és három szállítógép beszerzését tervezi a tárca.

Forrás: HM

Hasonló hírek

Magyarország olajkincse a termálvíz

Edit

Soha nem volt aktuálisabb a népszavazás, mint most

Edit

Pénteken tartja tizenhetedik évértékelő beszédét Orbán Viktor

info