Image default
Gasztronómia, vega

Érlelt marhahátszín steak recept zöldbors mártással

A klasszikus steak recept: érlelt bélszín vagy hátszín tökéletesen sütve, zöldbors mártással. Szinte egyetlen étterem étlapjáról sem hiányozhat ez az étel, és ha jó steaket szeretnél otthon enni vagy felszolgálni, javaslom, hogy ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Bélszínből is készíthető, én azért választottam a hátszínt, mert a bélszín ebben a párosításban talán már egy kicsit túl gyakran szerepel, ráadásul a zöldbors karakteres ízéhez egy kicsit jobban illik egy, a bélszínnél karakteresebb hús is.

Az alapanyagok beszerzésében a Hegyvidék Bevásárlóközpont MészárSteak húsüzlete és Delizia Gourmet & More üzlete volt segítségemre. Külön öröm volt számomra, hogy kiváló minőségű, érlelt magyar Angus marhát találtam, amiből meglepően jóra sikerült ez az étel!

Érlelt marhahátszín steak recept zöldbors mártással

Hátszín steak zöldbors mártással hozzávalók:

2 szelet, kb. 2,5 cm-es érlelt hátszín (kb. 2*250 g)
2 dl marha alaplé
1 dl tejszín
20 g vaj
3 tk. zölbors, sós vízben eltéve
1 szál újhagyma vagy 1/8 vöröshagyma
Kevés olaj a húsok kenéséhez

Bors
3 ek. konyak, brandy vagy jó minőségű gyümölcspálinka
Kevés olaj a húsok kenéséhez

A recept két személyre elegendő, két darab kb. 250 g-os, 2,5 cm vastag érlelt hátszínből készül, medium rare-re sütve.

A steak sütése cikkben leírtaknak megfelelően készítsd elő a húst: vedd ki legalább sütés előtt egy órával a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor sütöd.

Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt. Legyen legalább 3 percig a legnagyobb lángon, amíg már füstöl.

Aprítsd fel a hagymát, és tedd fel egy lábasban az alaplevet forrni. Kb. 10 percig kell forralni, amíg a felére besűrűsödik.

Sózd és brorsozd a húst. Ez ízlés kérdése, de tegyél rá bőven, fel fogja venni a hús! Ha lehet, használj frissen őrölt borsot.
Közvetlenül sütés előtt kend be olajjal a húst!

Helyezd a húsokat a serpenyőbe. Süsd 4 percig az egyik oldalukon nagy lángon, és közben ne nyúlj hozzá!

Egy húsfogó csipesz segítségével fordítsd meg egy gyors mozdulattal a húsokat, és süsd a másik oldalukon is 4 percig.

Fordítsd meg a húst!

A hátszínt a zsíros szélére állítva süsd még fél percig.

 

http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/erlelt-hatszin-steak-zoldbors-martassal-820x547.jpg

 

Tedd a húsokat egy tányérra pihenni, és vedd lejjebb a lángot.

A zöldbors mártáshoz tedd a vajat és a hagymát a serpenyőbe, és átkeverve párold 1 percig ha újhagymát, 2 percig ha vöröshagymát használsz.

Öntsd hozzá a konyakot vagy brandyt vagy pálinkát (én házi almapálinkát használtam). Ha merész vagy, akkor flambírozd. Ha nem akarsz lángot a konyhában, akkor főzd el az alkoholt 5 perc alatt. A részleteket a zöldbors mártás receptben találod.

Öntsd hozzá a tejszínt, az alaplevet, és add hozzá a leszűrt zöldborsot.

Közepes lángon forrald kb. 5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha megtapad a kanál hátulján.

 

Gyönyörű, sűrű zöldbors mártás
Gyönyörű, sűrű zöldbors mártás

Steak recept: a tálalás

A tálaláshoz tedd a húsokat egy tányérra, és locsold meg bőven a zöldbors mártással. Ízlés kérdése, de visszateheted a húsokat a mártásba még tálalás előtt is fél percre a serpenyőbe, néhányszor meglocsolva.

Én egyszerűbb köretet, zöld salátát ajánlok hozzá. Kevert zöld salátából, koktélparadicsomból és újhagyma karikákból álló salátát kínáltam mellé, kevés vinaigrette mártással meglocsolva. A steak tálalásról készült fényképet lásd a cikk alján.

Ez a steak recept tökéletes, csodálatos ízvilágot hoz otthonra, olyan ízeket varázsolhatsz vele a saját asztalodra, mintha a legjobb étteremben szolgálnád fel! Bármilyen vacsorából ünnepnapot képes csinálni, de bármilyen ünnepen is megállja a helyét ez az étel!

Steak recept hozzávalóinak beszerzése

Ehhez a recepthez az alapanyagokat a Hegyvidék Bevásárlóközpont által 2016 húsvétjára kiírt gasztroblogger verseny keretében szereztem be. Üdítő színfolt volt látni a nagyon magas minőségű alapanyagok kínálatát, és aMészárSteak üzlet, ahonnan a hátszín származik, különösen közel került a szívemhez.

Amikor meghívást kaptam a versenyre, és megtudtam, hogy lehetőségem van ebben a méltán híres hentesüzletben is beszerezni az alapanyagokat, eldöntöttem, hogy steaket fogok sütni. De bevallom, volt bennem egy apró kis aggodalom, a magyar marhahús kínálathoz szokva tartottam tőle, mi van, ha nem lehet érlelt marhahúst kapni csak úgy betoppanva rendelés nélkül.

Amikor az üzletben elmondtam a kívánságomat (és persze már csak a pultra pillantva is), nagyon pozitívan csalódtam! Nagyjából 6-féle, steak sütésére alkalmas részét mutatták be a marhának – bélszín, hátszín, ribeye, New York, stb. -, és ez még nem volt elég! Magyar marhát, dél-amerikait vagy amerikait (értsd: USA-ból származó) szeretnék? – szólt a kérdés. Hihetetlen választék, húsimádóknak kötelező zarándokhely ez az üzlet!

A magyar marhát választottam, már csak azért is, mert bevallom meglepett, hogy egyáltalán ilyen hús készül itthon. Angus marha Somogyból – magyarázta az eladó. Jó választás, tette hozzá, hiszen az Amerikából származó marha az utazás során nem teljesen szárazon érkezik, ezért nem igazán azt a szárazon érlelt marhát élvezhetjük, amit amúgy elvárnánk. A választás utólag is igazolódott, a hátszín steak tökéletes lett!

De az igazi meglepetés csak most jött! Csontot is szeretnék, alapléhez, kértem a hús után. Van csont, de nem egyszerűbb, ha alaplét adunk? – jött a kérdés. Legnagyobb meglepetésemre tökéletes, igazi marha alaplét tudtam vásárolni, amelyet szintén Somogyban készítenek. Kiváló alapanyag!

A Delizia üzlete hasonló meglepetéseket tartalmazott, szinte minden kapható itt, mi szem-szájnak ingere! Ehhez a recepthez sajnos csak a sós vízben eltett zöldborsra volt a húson kívül szükségem, de annak a beszerzése sem okozott itt problémát. Az eladó nemhogy nem lepődött meg a kérdésemre, de azonnal, gondolkodás nélkül mutatta, hol találom ezt a nem teljesen mindennapi alapanyagot.

Ha exkluzív alapanyagokra van szükséged, ha tökéletes steak húst szeretnél vásárolni, mindenképpen javaslom, hogy nézz szét a Hegyvidék Bevásárlóközpontban!

 

Érlelt marhahátszín steak recept zöldbors mártással

Jó étvágyat!

Forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com

 

Hasonló hírek

Krumplirózsa bacönnel

Edit

Főzelékek világa

info

Készítsünk kukoricalepényt!

info