Főoldal » Érkezik az elmúlt tizenhárom év legfényesebb üstököse – képek
Csillagászat, űrkutatás

Érkezik az elmúlt tizenhárom év legfényesebb üstököse – képek

Egy nemrégiben felfedezett üstökös tartja izgalomban a csillagászokat és az égbolt szerelmeseit, amely hamarosan jóval fényesebbé válik, mint ahogyan azt az előzetes számítások szerint várták.

Hirtelen kezdett kifényesedni a  a december végén felfedezett üstökös

Azok a csillagászok, akik a Hawaii-szigeteken felállított aszteroida földi hatású riasztási rendszert (ATLAS) működtetik, a tavalyi év végén, 2019. december 28-án fedezték fel azt az üstüköst, amely a C / 2019 Y4 (ATLAS) elnevezést kapta.

A C / 2019 Y4 ATLAS ústökös teleszkópos képe március 16-ánFORRÁS: EARTHSKY/EFRAIN MORALES FROM AGUADILLA, PUERTO RICO.

Február közepén az üstökös, amely  egészen addig csak egy nyolcadik nagyságrendű csillag fényerejével rendelkezett, és kizárólag  közepes méretű csillagászati távcsövekkel volt megfigyelhető a sötét éjszakai égbolton,

hirtelen elkezdett kifényesedni.  

A C / 2019 Y4 ATLAS üstökös pályája. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/TANMOYEE GHOSH

Az üstökös jelenleg éppen áthaladóban van a Mars pályáján, és gyorsan közeledik a belső Naprendszer térsége felé. Ahogy  egyre közelebb kerül hozzánk, a legújabb számítások szerint sokkal fényesebbé fog válni, mint ahogyan azt előzetesen prognosztizálták.

Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik

Az ATLAS üstökös elég fényessé válik az eljövendő napokban ahhoz, hogy már a kisebb távcsövekben is könnyen láthatóvá váljon, és úgy tűnik,

hogy hamarosan elég fényes lesz a szabad szemmel való megpillantásához is az éjszakai égbolton.

Ahogy közeledik a naphoz, egyre fényesebbé válik a C/ 2019 Y4 ATLAS. FORRÁS: SPACE.COM

A C / 2019 Y4 ATLAS fényessége egészen szokatlan módon egyik napról a másikra hirtelen kezdett növekedni, amire még nem találtak magyarázatot a csillagászok. Amikor az üstökösök a hosszan elnyúló parabolikus  keringési pályájukon a Nap közelébe érnek,

a központi csillag sugárzásának hatására az üstökösmagot borító jégpáncél elkezd párologni.

A számítások szerint így fog kinézni a C/ 2019 Y4 ATLAS a maximális fényessége idején ( művészi grafika). FORRÁS: BUDDY NATH / PIXABAY

Először a mag körüli gázfelhő, az úgynevezett kóma alakul ki (az ATLAS jelenleg ebben a stádiumban van) majd ahogy még közelebb ér a Naphoz és még intenzívebbé válik a párolgás, a sugárnyomás hatására kialakul az üstökös haladásával ellentétes irányú csóva.

A 2020-as éve kiemelkedő égi látványossága lesz

A számítások azt mutatják, hogy a C / 2019 Y4 ATLAS április elejétől május elejéig lesz észlelhető az éjszakai égbolton.

Az üstökös fényessége növekedésének jelenlegi intenzitása alapján ebben az időszakban már szabad szemmel is megpillantható lesz az éjszakai égbolton.( Az üstökös fényessége jelenleg 0,25 magnitúdóval növekszik naponta.)

A C / 2019 Y4 ATLAS helyzete az égbolton az északi féltekéről, Európából nézve, április-május hónapban. FORRÁS:ASTRONOMY.COM

A számítások szerint április végén illetve május első felében az üstökös fényessége 2 és -5 magnitúdó közé növekszik, tehát szabad szemmel is jól látható lesz. Karl Battams a washingtoni Tengerészeti Obszervatórium munkatársa elmondta,

hogy ideális esetben a C / 2019 Y4 ATLAS fényessége elérheti akár a Vénuszét is,

ami a Nap és a Hold után az égbolt harmadik legfényesebb égiteste.

Így fog kinézni optimális esetben az éjszakai égbolton a C / 2019 Y4 ATLAS. FORRÁS: STAR GAZING

Jonathan Shanklin , a Brit Csillagászati Szövetség (British Astronomical Association, BAA) igazgatója elmondta, hogy a C / 2019 Y4 ATLAS február közepétől egyre erősebben fényesedik,

és március 11.-től már nincs jele e folyamat lelassulásának.

A C / 2019 Y4 ATLAS gyorsan mozog a csillagos égen. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A maximális fényerő a perihélum (legnagyobb napközelség) idején várható,

de egyelőre még bizonytalan, hogy ez az érték mennyi lesz,

ám a legrosszabb esetben is el fogja érni a 2 magnitúdós értéket, ami miatt a C / 2019 Y4 ATLAS üstökös a 2020-as év kiemelkedő égi objektumává válhat.

Sky News, Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Vaseső hullik egy pokoli exobolygón

Géza

Sikeresen landolt a NASA űrszondája a Marson

Géza

Új üstökösvizsgáló küldetést tervez az ESA

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------