Image default
Külföld

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén

Portugália középső részén erdőtüzek pusztítanak – Castelo Branko környékén –, ahol három nagyobb települést fenyeget a tűz.

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén. A lángok a fővárostól körülbelül 200 kilométerre csaptak fel Castelo Branko környékén, itt 3 nagyobb települést fenyeget a tűz. A helyi média vasárnapi híradásai szerint több mint ezer tűzoltó vesz részt a lángok oltásában, de nehezíti dolgukat az erős szél.

A lángok oltása közben hét tűzoltó megsérült. Egy civil is égési sérüléseket szenvedett, őt helikopterrel szállították egy lisszaboni kórházba.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jaume Sellart)

A kép illusztráció  (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jaume Sellart)Az erős szél szította tűz délnyugat felé, Macao irányában kezdett terjedni, de ég az erdő Vila de Rei közelében is. Katonákat is vezényeltek a térségbe. A hatóságok pénteken adtak ki három napra vonatkozó figyelmeztetést amiatt, hogy a nagy forróság, a száraz levegő és a helyenként előforduló erős szél miatt fennállhat az erdőtűz keletkezésének veszélye. Az ugyanabban a térségben, Pedrogao Grande közelében 2017 júniusában keletkezett erdőtűzben 64 ember halt meg, és több mint 250-en megsérültek.

Portugália egyes részein a március óta szokatlanul nagy meleg és az erős szél miatt az általában nyáron előforduló erdőtüzek a korábbi hónapokban is előfordultak. De ez nem csak Portugáliára jellemző: az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) összegzése szerint az idei év első negyedében a kontinensen nagyobb területet emésztettek fel az erdő- és bozóttüzek, mint tavaly egész évben.

Az elmúlt éjjel is küzdöttek a lángokkal, de az oltást nehezítette, hogy sem repülőgépet, sem helikoptert nem vethettek be.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több száz feljelentés Angela Merkel ellen

info

Kártérítést fizet Amerika a kunduzi kórház bombázásáért (Videó)

info

Névsort készítettek – Iskolájuk elleni támadást tervező diákokat vettek őrizetbe

Edit