Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > Érdekességek a pezsgőről. Többek között ezért üt be olyan huncutul.
Érdekességek a pezsgőről. Többek között ezért üt be olyan huncutul.

Érdekességek a pezsgőről. Többek között ezért üt be olyan huncutul.

Hirdetés

Közeledik az év vége és vele a várva várt ünnepek is. Rendezvények, munkahelyi és baráti vacsorák, családi összejövetelek. Kizárt, hogy legalább egy üveg pezsgő ne nyíljon ki ezen alkalmakkor. Ha másért nem, hát azért, hogy jelképesen koccintsunk az egészségünkre. Persze sokan kedvelik is ezt a finom, könnyű alkoholos italt, amely bizony elég huncutul a fejünkbe tud szállni.

Lássunk mi érdekes és szórakoztató dologról lehet még beszámolni vele kapcsolatban!

 

1. Véletlenül fejlesztették ki

A szóbeszéd szerint a pezsgőt Champagne vidékén találták fel, mégpedig teljesen véletlenül. Az itt uralkodó hideg, téli időjárás miatt a bor erjedése félbeszakadt, majd tavasszal, az enyhüléskor újra megindult, egy második szakasza. Ennek következtében a bornak szánt italban megjelentek a buborékok, pedig éppen ezt próbálták megelőzni a borászok.

2. Veszélyes pezsgőgyártás

A második erjedés erősen robbanásveszélyesnek számított, aminek során bárki megsérülhetett, hiszen az boros üvegeket nem a pezsgő készítésére fejlesztették ki. Emiatt a borászoknak nagy elővigyázatossággal, védő ruházatban kellett a pincében ténykedniük, nem tudva, hogy melyik üveg tartalmazhat váratlanul pezsgőt.

3. Üvegben uralkodó nyomás

Ha viszonyítva, számokban szeretnénk kifejezni, hogy mit is jelent ez, akkor elmondhatjuk, hogy egy pezsgősüvegben 6,2 bar nyomás uralkodik, ami háromszor akkora nyomást jelent, mint ami az autónk kerekében van. Persze ez nem okozott nagy meglepetést, hiszen mind kerültünk már vicces pezsgőbontó jelenetbe életünkben.

4. A parafadugó és a sebessége

Ha ennek tudatában megfordult a fejedben, hogy vajon mekkora sebességgel lőhet ki a dugó a pezsgősüveg száján, elmondjuk, hogy hozzávetőleg 40 km/h-val, így tényleg nagyon óvatosnak kell lenni, hogy nyitáskor melyik irányba tartjuk a száját, ha nem akarunk csillárt vagy éppen egy barát fejét eltalálni vele.

5. Pezsgős rekord

Beszéljünk egy kevésbé hasznos, de annál érdekesebb rekordról is. A leghosszabb távolság, amilyen messzire egy pezsgős üveg dugója eljutott, 54 méter volt!

6. Miért üt be olyan hamar?

Te is észrevetted már, hogy egy-két pohár pezsgő után eléggé pityókásan érezted magad, annak ellenére, hogy az alkoholtartalma nem is számottevő? Nos, azért van ez, mert egy normál üveg pezsgőben nagyjából háromszor annyi gáz található, mint például a sörben. Egy üvegre nagyjából 49 millió buborékkal kell számolni. Az azért nem semmi, igaz?

7. Pezsgő és zene összefüggése?

Ha a zenei stílusokkal akarunk valamilyen összefüggést találni, akkor azt mondhatjuk el, hogy megfigyelve az egyes koncerteken történő alkoholfogyasztási szokásokat, a hip-hop és R&B koncerteken 94%-kal nagyobb az esély rá, hogy valaki pezsgőt kérjen ki, míg a többi zene irányzatnál ez az ital szinte nem is bukkan fel, mint opció.

8. Egészségügyi hatás

Nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy egy pohár vörösbor jótékony hatású a szervezetre, pontosabban a szív-és érrendszer állapotára. Ez ennyire még nem köztudott a pezsgővel kapcsolatban, pedig egyetemi kutatás is bizonyította, hogy a pezsgő hasonló hatásmechanizmussal bar, mint a vörösbor.

9. Igazi pezsgőfürdő

Marilyn Monroe legalább egyszer biztosan vett pezsgőfürdőt életében, amihez nem kevesebb, mint 350 üveg pezsgőt használtak fel.

10. Mi a teendő?

El sem tudjuk képzelni, hogy jelen pillanatban mennyi teli üveg, bontatlan pezsgő várakozik arra, hogy méltó felhasználásban részesülhessen. Talán egy üvegnek mi is segíthetnénk az ünnepek alatt beteljesíteni sorsát. Nemde?

Forrás: tudasfaja.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: