Image default
Időjárás

Érdekesség: Több helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja

Három helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja az elmúlt egy napban, de az előrejelzések szerint a következő napokban nem valószínű további vízszintcsökkenés – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt. Dunaföldváron a 2011 decemberében regisztrált mínusz 172 centiméternél egy centiméterrel alacsonyabbat mértek, Dunaújvárosban pedig a 2016-os mínusz 55 centiméteres rekord dőlt meg 3 centiméterrel.

Az Ínség-szikla a Dunában a Szabadság híd közelében 2018. augusztus 13-án. Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízbõl. A Dunán Budapestnél reggel 93 centimétert mértek., MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az elmúlt 24 órában két centiméteres apadás volt, a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő hat napban viszont a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható. A vízszintemelkedés szombaton éri el Budapestet, aznap déltől áradó tendenciára lehet számítani.

Budapest, 2018. augusztus 16., Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tartósan alacsony vízállások továbbra is ellehetetlenítik a ráckevei-soroksári Duna-ág természetes vízpótlását, ezért ott a vizet a múlt héten telepített ideiglenes mobil szivattyúk pótolják éjjel-nappal. A vizsgálatok szerint az ottani vízminőség a felső és az alsó szakaszon jó, a középső szakaszon megfelelő, de az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt – elsősorban a középső szakaszon – oxigénhiányos állapot alakulhat ki.

Fürdõzõk a Duna partján alacsony vízállásnál Gödnél 2018. augusztus 16-án., MTI Fotó: Mohai Balázs

A romlás előrejelzésére egy kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál. A vízálláscsökkenés kedvezőtlen hatásainak elkerülésére a következő napokban újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat telepíthetnek.

Homokpad a Duna árterében alacsony vízállásnál Esztergomban 2018. augusztus 16-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken. A társaságok egy része “könnyíti” a hajót azon a szakaszon, ahol a vízállás még lehetővé teszi a közlekedést, a szállítmány egy részét kisebb hajókra pakolják át. Ahol az alacsony vízállás miatt már nem lehet hajózni, és a rakományt el kell juttatni a rendelkezési helyre, ott az árut közútra terelik.

A Margit-sziget csúcsa a Margit híd déli oldalán 2018. augusztus 13-án. A Dunán Budapestnél reggel 93 centiméteres vízállást mértek., MTI Fotó: Máthé Zoltán

vízállás a föld felszínén levő állóvizek (tavak, tengerek) és vízfolyások (patakok, folyók, folyamok) vízmagassága, amely időszakos változásának mérésére a vízmérce szolgál. A vízmércén az adott felszíni víz áradását és apadását – a vízjárását – lehet nyomon követni.

A vízmércén leolvasott magasság érték az adott felszíni víz mindenkori magassága.

Kép: Michael Sander

Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban a Fekete-erdőben eredő két kis patakocska, a Breg és a Brigach összefolyásával Donaueschingennél indul délkeleti irányban, és 2850 km-t tesz meg a Fekete-tengerig.

Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az orzság vízrajzának meghatározó alkotóeleme.

A Duna, normál vízállásnál. Hirmagazin.eu kép. Készítő: Molnár Gergő
A Duna, normál vízállásnál., Hirmagazin.eu kép. Készítő: Molnár Gergő

Forrás: erdekesvilag.hu, Hirmagazin.eu

Képek: MTI, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Időjárási előrejelzés a hétvégére.. Kovács Karolina képeivel

Géza

Idén elmaradhat az ősz, ettől tartanak a meteorológusok

Mazsi

Kiadták a riasztást, lehetetlen idő csap le ránk pénteken

Mazsi