Hirmagazin.eu
Főoldal » Érdekes növények a világ minden tájáról
Természetvédelem, élőlények védelme

Érdekes növények a világ minden tájáról

Nem csak Európában, de a világ minden táján vannak olyan növények, amik amellett, hogy nagyon érdekes, talán még kicsit túlvilágínak is tűnnek, nem hétköznapi kinézetük miatt. Következő összeállításunkban össze gyűjtöttünk néhány furcsaságot a világból.

Érdekes növények a világ minden tájáról
Raflézia

A Raflézia, mint sok más növény élősködő életmódot él, ami azt jelenti, hogy más növényekre tapad, és mint egy parazita azokból vonja el a nedvességet és tápanyagot. Más növényeken, jellemzően fákon élősködik, nincs gyökere, nincs szára így teljesen megfojtja a gazdanövényt.

Miután az óriás bűzvirág bimbója áttöri a gazdanövény kérgét, úgy 10 hónapra van szüksége, hogy káposztafej nagyságúra fejlődjön. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág már teljes pompájában ragyog. A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti.

A Rafllesia virágága a rothadó húséhoz hasonló kellemetlen szagot áraszt. A virág ötszirmú, vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van. A szirmok egy hatalmas kehelybe futnak össze, melybe akár 6 liter víz is belefér. Az elpusztult virág nyálkás fekete foltot hagy maga után.

Rendkívül ritka növény és veszélyeztetett faj. Sok bimbót nyílás előtt leszednek a népi gyógyászathoz vagy különleges csemegét készítenek belőle.

Szivárványfa

Érdekes növények a világ minden tájáról

A Szivárványfa tisztességes nevén Eucalyptus deglupa, az eukaliptusz félék családjába tartozik. Főleg Ausztráliában, Indonéziában. Papua-Új Guineában, na és persze az egyenlítő vidékén honos. Ez az egyetlen olyan eukaliptusz faj, amely az északi féletekén is őshonos.

Amikor ezt a növényt először meglátjuk, nem akarunk hinni saját szemünknek, hiszen a látvány olyan, mint egy tehetséges gyerek rajzainak egyike. A fa törzse a szivárvány színeinek mindegyikében pompázik, innen is kapta nagyon találó nevét, a szivárványfát, olyan mintha egy őrült absztrakt festő mázolta volta tele, vagy egy óriási paintball csata zajlott volna a fák alatt. De ez a fa valóban ilyen.

„Ez a fajt széles körben termesztik szerte a világon, főleg a papír előállítás alapanyagaként. Ez a domináns faj a fülöp-szigeteki papírfa ültetvényeken. De miért is színes. Ez a fát termesztik díszítési célokra is, mivel a sokszínű csíkok mutatósak a törzsén.           Ennek titka, hogy az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ez aztán elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónust kap.”

Victoria amazonica – az úszó tutaj

Érdekes növények a világ minden tájáról

Ezt a csodálatos világrekorder növényt Viktória királynőről nevezték el, ami nem is annyira virágáról, mintsem hatalmas, lehulló leveleiről híres. Nevezik még tündérrózsának is, Dél-Amerikából származik, leveleinek méretei elérik a 2-3 méter átmérőt is. A levelek olyan szilárdak, hogy a súlyuk akár a 70 kilógrammot is eléri, és akár a vízen lebegve egy embert is képes minden gond nélkül megtartani.  A levelek olyan hatalmasak, hogy ha akarjuk akár tutajként is használhatjuk őket és nem kell attól tartanunk, hogy súlyunk alatt el fognak süllyedni a hatalmas levelek.

„A látványos növény iránt igen nagy az érdeklődés, így több növényházban is megtalálható, ahol van elég hely a növény számára. Különleges látvány a virágzás is, amely mindössze két napig tart. A virág éjszaka nyílik ki, első éjjel fehér színű, második éjjel rózsaszínből válik mélyvörössé. Csodálatos látvány! A virág mindössze 30 centiméteres, illata leginkább az érett ananászra emlékeztet.”

Forrás: delina

Hasonló hírek

Mindent a maga helyén!

info

Lopják a fát a Tiszából?

info

Ember az ilyen?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------