Hirmagazin.eu
Főoldal » Erdeinkből eltűnnek az apróvadak
Állatvilág

Erdeinkből eltűnnek az apróvadak

A vadgazdálkodás aktuális kérdései címmel rendezett konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei FeHoVán. Több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire.

A szakmai fórum a vadászatra jogosultak és a gazdálkodók együttműködését igyekezett segíteni, ez ugyanis a sikeres vadgazdálkodás egyik legfontosabb előfeltétele.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Van egy nagyon jó vadászati törvényünk, van egy nagyon jól működő vadászati ágazatunk, és egy vadászati világkiállításra készülünk. Fontos, hogy azok a gazdálkodók, akiknek a területein vadak élnek, elfogadják azt, hogy a vad ott él, és ha a vad kárt okoz, akkor egy egységes szempont alapján a vadkárt elbírálják” – mondta Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara alelnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

Túlszaporodnak a nagyvadak

Az elmúlt években az ágazat számos új kihívással szembesült. Ilyen az afrikai sertéspestis megjelenése, az aranysakál elszaporodása, az alföldi őzek pusztulása vagy a dámbikák agancstőgyulladása. Gondot jelent az apróvadak állományának csökkenése és a nagyvadak túlszaporodása is.

A vaddisznóállomány országosan rendkívüli mértékben elszaporodott

azokon a területeken is, ahol egyébként nem lenne helye. A túlszaprodott gímszarvasállomány az állomány minőségére is negatív hatással van. Oda kell figyelnünk, hogy a magyar vadgazdálkodás egyik vezér vadfaja, a gímszarvas hosszú távon is ezen a szinten megőrizhető legyen. Az apróvad sajnos – itt gondolok a fácánra, nyúlra, fogolyra, különböző vízivadakra – rendkívüli mértékben csökken” – mondta Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Hazánk vadállományának megfelelő szabályozása, illetve genetikai értékeinek megóvása rendkívül fontos feladat. Az Agrárminisztérium aktívan részt vesz a megoldások keresésében, többek között a tájegységi fővadászi rendszeren keresztül.

A magyar vadállomány fenntartása, óvása a fő feladat

„A tájegységi fővadászok segítik a vadgazdálkodók, a vadgazdálkodással foglalkozó vadásztársaságok, erdőgazdaságok szakmai munkáját. Tanácsadó testületként is működnek, elkészítették csaknem 1400 vadásztársaság vadgazdálkodási üzemtervét is, és folyamatosan rendelkezésre állnak a vadgazdálkodóknak. Ezenkívül az Agrárminisztérium több tízmillió forintos vadgazdálkodási pályázattal segítette a vadásztársaságok, a vadgazdálkodók munkáját az elmúlt években – mondta Zámbó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára.

Hozzátette,

a magyar vadállomány minőségét tekintve is világhírnek örvend.

Ennek a világhírű vadállománynak a fenntartása, megtartása, kezelése, óvása, védése, hasznosítása elengedhetetlen feladata minden vadásznak, erdésznek Magyarországon.

A természet és az élőhely védelme elsődleges cél

A változó környezeti viszonyok a vadon élő állatok élőhelyét is érintik. A korszerű vadgazdálkodás kulcsa a természet és az élőhely védelme. A legújabb kutatások arra irányulnak, hogy felmérjék a vadak viselkedését az élőhelyek hatékonyabb kezelése és a vadállomány megfelelő szabályozása érdekében.

Az erdei vadkárok alapvizsgálatai mindig arról szóltak, hogy megnézzük, mivel táplálkoznak az erdei csülkös vadfajok, és ehhez képest már tovább tudtunk lépni.

Az ember jelentős élőhely-átalakító tevékenységet folytat,

a nagyvadfajok pedig a viselkedésüket a régmúltból hozták, és ha úgy tűnik, hogy számunkra nem megfelelően viselkednek, ha megértjük őket, miért így viselkednek, sokkal több lehetőségünk van arra, hogy kezeljük a fennálló problémákat” – mondta Katona Krisztián, a Szent István Egyetem vadvilágmegőrzési intézetének egyetemi docense.

Az elmúlt években a vadgazdálkodási alapon keresztül körülbelül 1,7 milliárd forintot fordítottak élőhelyfejlesztésre, ragadozógyérítésre, etetők építésére, illetve a fácán- és fogolyállomány növelésére.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szúnyogirtó fogaspontyok jelentek a Zagyvában

info

Ilyen elképesztő szarvasvonulást még nem láttál – VIDEÓ

Mazsi

Így ismerhetjük fel a kutyamérgezést!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------