Image default
Külföld

ENSZ: mintegy 258 millió migráns van a világon

Mintegy 258 millió migráns van a világon, az ezredforduló óta 50 százalékos növekedés történt a számukban – közölte hétfőn az ENSZ. A világszervezetnek a migrációs tendenciákat és fejleményeket leíró jelentését a migrációs világnapon tették közzé.

Ventimiglia, 2017. június 26. Franciaországba tartó migránsok a francia határ felé mennek a Roja folyónál, az északnyugat-olaszországi Ventimiglia térségében 2017. június 26-án. A határátkelést mintegy 400 migráns kísérli meg. (MTI/EPA/Chiara Carenini)

Ezzel szemben Európa összlakossága: 743,1 millió fő.

Az ENSZ hangsúlyozta, hogy minden tízedik migráns menekült vagy menedékkérő, globális szinten a lakosság 3,4 százaléka migráns, ami azt jelenti, hogy 258 millió ember nem a születési országában él.

A jelentés szerint Észak-Amerika lakossága 2000 és 2015 közötti növekedésének 42 százaléka a migráció következménye, Európa népessége pedig csökkent volna ez időszakban a migráció nélkül.

A legtöbb bevándorló, közel 50 millió ember az Egyesült Államokban él, Szaúd-Arábiában, Németországban és Oroszországban pedig egyenként 12 millió migráns tartózkodik. Nagy-Britannia a harmadik helyen szerepel, mintegy 9 millió külföldről érkezett emberrel.

Az ENSZ azokat a személyeket nevezi migránsoknak, akik nem a szülőhazájukban élnek. Évről évre több millió ember vándorol be a jobb jövő reményében a fejlődő világ országaiból az iparosodott államokba, csaknem felük Európát veszi célba.
Ma nagyobb a mobilitás, mint valaha, a szakértők az áruk, majd a pénz szabad mozgása után az emberek vándorlását az elmúlt évszázadban kibontakozott globalizáció harmadik hullámának tekintik.

Az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) idei jelentése szerint a világon mintegy 23 millió ember készül arra, hogy kivándorol hazájából, ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években.

Az IOM előrejelzése szerint 2050-re meghaladhatja a 400 milliót a nemzetközi migránsok száma.

Forrás: MTI

Kép: stresszdoki

Hasonló hírek

Rejtélyes gyilkosság? Magyar férfi holttestét találták meg Hollandiában

Mazsi

Macedónia lezárta határát a menekültek előtt

info

Elszabadult az erőszak Hollandiában (videó)

Edit