Hirmagazin.eu
Főoldal » Ennyit kellene aludnod az életkorod szerint, egyébként ezek a betegségek fognak leverni!
Életmód hírek

Ennyit kellene aludnod az életkorod szerint, egyébként ezek a betegségek fognak leverni!

A pihenés fontossága mindenki számára köztudott. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, és problémamentesen véghez tudjuk vinni a ránk bízott feladatokat, elsősorban elegendő pihenésre van szükségünk. Az alvás ennél is fontosabb!

Igen ám, de pontosan hány órát kellene aludnunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk? Először is meg kell értenünk, nem létezik standard óraszám, ezt mindannyiunk szervezete a maga módján igényli. Mégis, a szakemberek azt állítják, nem szabad túlzásokba sem esnünk. Úgy a kevés, mint a túl sok alvás veszélybe sodorhatja az életünket.

Az életstílusunk mellett, az alvásigényünket az életkorunk és a fiziológiai szükségleteink is befolyásolják. Hogy életszakaszonként mennyit kellene ágyban töltenünk, a National Sleep Foundation határozta meg, miután összesítette az évek hosszú során végzett kísérleteket és orvosi megfigyeléseket.

 • újszülöttek (0–3 hónap között): naponta 14–17 óra alvás ajánlott, ez korábban 12–18 óra volt
 • csecsemők (4–11 hónap között): 12–15 óra alvás ajánlott, korábban ez 14–15 óra volt
 • kisgyermekek (1–2 év között): 11–14 óra ajánlott, a korábbi 12–14 órával szemben
 • óvodások (3–5 év között): 10–13 óra alvás a normális, a korábbi 11–13 órához képest
 • iskolások (6–13 év között): 9–11 óra alvás a normális, ez korábban 10–11 óra volt
 • tinédzserek (14–17 év között): 8–10 óra alvás ajánlott, a korábbi 8,5–9,5 órához képest.

A legújabb megfigyelések szerint, a felnőtt kategóriát a szakemberek fiatalokra és idősekre osztották, a következőképpen:

 • fiatalok (18–25 év között): 7–9 óra alvás ajánlott
 • felnőttek (26–64 év között): 7–9 óra alvás ajánlott
 • idősek (65 év fölött): számukra elegendő a 7–8 óra alvás naponta.

Amint látható, jelenleg a fiataloknál és felnőtteknél egybevág az előrejelzett alvásidő, de mégis lehetnek eltérések, melyeket a tudósok újabb kutatásokkal szándékoznak feltérképezni, főként az egyetemisták szemszögéből.

Ha eddig nem sikerült ennyit aludnod, akkor érdemes lesz olyan szokásokat kreálnod magadnak, melyek megengedik számodra a pihenést. Természetes altató az olvasás, keresztrejtvényezés és a levendula illó párologtatása lefekvéskor. Motivációként, az alábbiakban felsorolunk néhány nyomós okot arra, amiért érdemes ezt a dolgot nagyon komolyan venned:

– depresszió: akik ebben a betegségben szenvednek, azok vagy túl keveset alszanak, vagy túl sokat. A végletek sajnos csak rossz hatással vannak a depresszióra.

– fejfájás: a kialvatlanság okozhat fejfájást, ugyanis ez az állapot meggátolja a szerotonin (közönséges nevén a boldogság hormon) eljutását az agyba.

– cukorbetegség: a túl sok alvás kedvez a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, ugyanis az ágyban töltött fölösleges órák lassítják a glükóz lebomlását.

– hátfájás: a túl sok alvástól is jelentkezhet, ugyanis minél több időt töltünk ágyban, annál kevesebbet mozgunk, ez pedig hátfájásba, a végtagok merevedésébe, izomgyengeségbe torkollhat.

– túlsúly és elhízás: a túl sok alvás újabb következménye, hogy csökken az anyagcsere, és ahelyett, hogy arra sarkallná a testet, égessen energiát, inkább zsír formájában elraktározza azt.

– szívproblémák: a legfrissebb kutatások szerint azok a személyek, akik éjjelente közel 11 órát alszanak, nagyobb kockázattal lesznek szívbetegek, mint azon társaik, akik csak 8 órát fordítanak alvásra.

Általában túl sokat alszol? Erre is van megoldás! Így szabadulhatsz meg ettől a szintén ártalmas szokástól:

 • Az igényeid és életstílusod függvényében szabj meg egy alvásidőt, és ahhoz tartsd magad. Ajánlott, hogy minden világító, elektromos tárgyat és készüléket iktass ki a környezetedből.
 • Jógázz és meditálj.
 • Végy egy frissítő hideg zuhanyt, valahányszor elfog az álmosság. Garantáltan felébredsz tőle!
 • Tornássz minden reggel. Amennyiben aktívan és tele energiával indítanád a reggelt, felkelés után láss hozzá az edzés-rutinodhoz.
 • Igyál vizet. Reggel, rögtön az ébredés után, tolj le egy pohár langyos vizet, a megfelelő hidratálásért. Ha nap közben is elfog az álom, igyál meg egy pohár vizet.
 • Sose add fel! Keress egy olyan hobbit, tevékenységet, ami lebilincsel, ami leköti az érdeklődésed annyira, hogy megfeledkezz az álmosságról.

Sose válaszd az ágyat csak azért, mert unatkozol, vagy épp nincs mit csinálj. Ne menekülj a hálóba az életed elől!

Forrás: twice.hu

Hasonló hírek

Szerelmi mágia – teljes titokban

Edit

Kötelező lesz az óvodai, bölcsődei ügyelet megszervezése

Géza

A magyarok is hektoliterjével öntik magukba a világ legnagyobb marketingkamuját – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------