Image default
Gazdaság

Ennyi osztalékot fizetnek a nagyvállalatok

Májustól kezdik meg az osztalékfizetést a legnagyobb forgalmat lebonyolító magyar tőzsdei vállalatok.

A Magyar Telekom összesen 26 milliárd forintnyi, vagyis részvényenként 25 forintos osztalékot fizet a tavalyi eredmény után. Az osztalékfizetés mértéke lényegében megegyezik a korábbi években kifizetett osztalékkal – mondta még korábban az InfoRádióban Nagy Viktor, a Portfolio elemzője.

A Magyar Telekomnál a kifizetésének első napja május 25-e. Az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig május 15-e.

Az OTP Bank 25,2 milliárd forint általános tartalékot képez, így a tárgyévi eredményből 61,3 milliárd forint osztalékot fizet ki, az osztalék mértéke pedig részvényenként 219 forint – erről döntött a pénzintézet közgyűlés még április 13-án. Az osztalék kifizetésére június 4-től történik.

Osztalék kifizetése. Kép: portfolio

Mivel a társaság a saját részvénynek minősülő részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a számítások szerint részvényenként 221,4 forint osztalék jut egy részvényre.

A MOL május 16-án kezdi meg az osztalékfizetést – áll a vállalat közleményében. Az olajtársaság közgyűlése összesen 94 milliárd 200 millió forint osztalék kifizetéséről határozott, vagyis részvényenként bruttó 127,5 forintot kapnak a befektetők. A MOL-ban a magyar államnak is van érdekeltsége, így az államnak is keletkezik jelentős osztalékbevétele, nagyjából 14-15 milliárd forint – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője.

A 2017. évi osztalékra jogosító Mol részvényeket utoljára 2018. május 3-én lehet majd megvásárolni a tőzsdén, a társaság az osztalékfizetést megelőzően, május 7-én rendel majd el tulajdonosi megfelelést.

A Richter Gedeon Nyrt. szerdán délután tartja közgyűlését, ahol több más mellett az osztalékról, a saját részvények visszavásárlásáról és személyi kérdésekről is döntenek. A vállalat összesen 12,7 milliárd forint osztalékot fizet, ami részvényenként 68 forint.

Hasonló hírek

56 millió forintra bírságolták az Auchant

info

Ezerkétszáz milliárdot költöttek a magyarok decemberben

Géza

Idén járnak le az első, 2010-ben kötött tartós befektetési számlák

info