Hirmagazin.eu
Főoldal » Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul, vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is
Gazdaság

Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul, vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is

dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő: Gyakori, hogy valaki a munkaviszonya, tanulmányai, nyugdíja mellett egyéni vagy társas vállalkozóként, illetve több vállalkozásból is szerez jövedelmet. Ismertetjük, hogy ilyen esetekben hogyan és mennyi tb-terhet kell fizetni.

A hatályos szabályok mind a járulékfizetés, mind a szociális hozzájárulási adófizetés kapcsán rendelkeznek azokról az egyidejűleg fennálló keresőtevékenységekről, amikor a társadalombiztosítási közterheket az általános szabálytól eltérően kell megfizetni. Az alábbi cikkben – a kisadózást kivéve – ezeket a többes jogviszonyokat foglaljuk össze, és ismertetjük ez esetben fizetendő a járulék-, és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségeket is.

Munkaviszony mellett folytatott vállalkozói tevékenység

Ha az egyéni-, illetve a társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, akkor két szempontra kell figyelemmel lenni.

Az egyik, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

A másik szempont, hogy fenn kell állnia a munkaviszonyban a foglalkoztatásnak. Ha például a vállalkozó heti 40 órás munkaviszonnyal is rendelkezik, azonban munkaviszonyában építkezésére tekintettel két évig fizetés nélküli szabadságon van, akkor ebben a két éves időszakban nem valósul meg a foglalkoztatás.

Forrás: adozona

Kiemelt kép: velikotarnovo

Hasonló hírek

Lázár: Komoly gazdasági sikereket értünk el a Merkel-látogatáson

info

Aláírták a 2020-as bérmegállapodást az FKF-nél

Géza

Kedvező változások a diákhitel konstrukciókban! A szabad felhasználású diákhitel esetében már akár havi 70 ezer forint is kérhető. (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------