Hirmagazin.eu
Főoldal » Emlékszel még a cseh tévésorozatokra? .. Milliók imádták akkoriban! ..
Életmód hírek

Emlékszel még a cseh tévésorozatokra? .. Milliók imádták akkoriban! ..

Se sorozatgyilkos utáni hajsza, se szex, de még csak ármány-cselszövés sem fordult elő soha ebben a világban. Szuperhősök, maffiózók, igazságosztó nyomozók, mitikus hősök helyett hétköznapi emberek élték az életüket kórházban a város szélén, mentőállomáson vagy épp csemegeüzletben, a pult mögött.

Sova doktornak és kollégáinak volt köszönhető, hogy beindultak a kórházi szappanoperák a televíziókban

Sova doktornak és kollégáinak volt köszönhető, hogy beindultak a kórházi szappanoperák a televíziókban

Bármelyik tévéproducer körberöhögné azt, aki ma ilyen ötletekkel házalna a tévécsatornáknál, a nyolcvanas években mégis az egész ország imádta a csehszlovák tévésorozatokat.
A Kórház a város szélén nemcsak két évadot élt meg, de húsz évvel később egy új sorozat is készült a kétezres évek valóságában, a privatizált kórházban addigra jócskán megöregedett eredeti szereplőkkel. Gonosz erők vagy az alvilág helyett ők akkor is csak a betegekkel és a betegekért küzdöttek, néha a kollégákat fúrták, megcsalták az asszonyt, szomorkodtak a magány miatt, vagy épp elgyászolták valamelyik elhunyt munkatársukat. Persze orvosként élet-halál urai voltak a műtőben.

De egy másik csehszlovák sorozat, a Nők a pult mögött még ennyi pátoszra sem adott lehetőséget, hiszen milyen hősöket találunk egy csemegeüzletben? Anna Holubovát, az elvált, kétgyermekes asszonyt, aki az első epizódban csemegpultosként kezd és kiosztja az intrikus üzletvezető-helyettest, máskor leleplezi a gépsonkát és vermutot lopkodó ipari tanulólányt. Műszak után középkorú munkás férfival hozza össze a sors, és persze a sorozat végén langyos viszontagságok után egymásra találnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A Nők a pult mögött egy közért dolgozóinak életét mutatta be, hatalmas sikerrel /Fotó: IMDBA Nők a pult mögött egy közért dolgozóinak életét mutatta be, hatalmas sikerrel /Fotó: IMDB

Ezek a történet nélküli történetek valahogy működtek, Zsolt Péter médiaszociológus szerint nem csak azért, mert akkor egy tévécsatorna volt és mást nem nézhettünk, a videólejátszó az alámondásos filmekkel még kevesek kiváltsága volt.

Mindenki ezt olvassa most!

– Ha egy sorozatban a nézők saját magukra, a tulajdon életükre ismernek rá, ismerős problémákkal és helyzetekkel találkoznak, akkor az sikeres lehet. Ráadásul a cseheknek volt egy sajátos stílusuk, ami eltért az NDK- és a magyar filmekétől is, és ezt kedvelte a magyar közönség.

Zsolt Péter média-szociológus /Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Zsolt Péter média-szociológus /Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakértő szerint mai szemmel mulatságosnak tűnhetnek ezek az epizódok a nagy költségvetéssel amerikai stúdiókban készült Netflix- és HBO-sorozatokhoz szokott nézőknek. Akárcsak a csehszlovák szériákat leváltó brazil szappanoperák, amelyeket ugyancsak meghaladott az idő.

Az még nem sejthető, streamingszolgáltatók meddig maradnak a szórakoztatóipar urai és mi jöhet utánuk, de Zsolt Péter szerint az sem kizárt, hogy az Európai Unióban egyszer úgy döntenek, hogy megtámogatják az európai sorozatokat.

– Az olaszok ma is nagyon szeretik az olasz sorozatokat, a franciák a franciákat, és itthon is népszerűek a saját gyártású szériák. Ha ebből később kialakulna is trend, az már biztosan kevés lenne a sikerhez, hogy saját életmódunkat lássuk viszont a képernyőn. Biztosan ma is vannak, akik kedvelik és újranézik az interneten a régi epizódokat, de ez nem több nosztalgiánál – jegyezte meg a médiaszociológus.

Tudtad?

Kommunista csemegepultos

A Nők a pult mögöttben Anna Holubovát alakító Jirina Svorcová (†83) nemcsak színésznő volt, hanem kommunista politikus is, aki a folyamatos színházi és filmes elkötelezettségek mellett a rendszerváltás után is kommunista kampányok és rendezvények állandó résztvevője, szervezője volt.

Megtartotta az NSZK-díjat

A Kórház a város szélén pályakezdő doktornőjét, Alzbeta Cenkovát jásztó Elska Balzerová (71) az NSZK-ban 1982 márciusában megkapta a Bambi-díjat a filmben nyújtott alakításáért. „Alighogy hazaértem, már hívtak is a Cseh Televízióból, hogy vigyem be, és adjam le a díjat. Ha kell, szívesen megmutatom – mondtam –, de a kezemből nem adom ki”– mesélte egy interjúban.

Sova doktor magyarul főzött lecsót

Ladislav Chudík (†91), azaz Sova doktor jól beszélt magyarul. Egy nyolcvanas évekbeli itthoni gasztróműsorban lecsót főzött a képernyőn, és magyarul adott tippeket a háziasszonyoknak. 1968-ban rövid időre Bécsbe emigrált, de hamarosan hazatért. 1989–90-ben még kulturális miniszter is volt.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így kell minél több pénzt kiszedni a hiszékeny emberekből! + Videó!

Mazsi

Kiszámolták, hány perccel rövidíti meg életünket az alkohol

Mazsi

Szombattól új esti és éjszakai járatok közlekednek a váci és a ceglédi vasútvonalon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!