Image default
Művészet

Emlékezzünk az olasz és a nemzetközi maffiaellenes küzdelem egyik legfontosabb és legismertebb alakjára, Giovanni Falcone bíróra – film

Giovanni Falcone (Palermo, 1939. május 18. – Palermo, 1992. május 23.) olasz bíró volt. Feleségével, Francesca Morvillóval és három kísérőjével együtt a capaci merényletben életét vesztette.

Kollégájával és barátjával, Paolo Borsellinóval együtt őt tartják az olasz és a nemzetközi maffiaellenes küzdelem egyik legfontosabb és legismertebb alakjának.

A kivégzésre a megbízást a Cosa Nostra akkori feje, Salvatore „Totò” Riina (1930–2017) a leghírhedtebb maffiózó, ismertebb nevén a Fenevad adta. Riinat 1 évvel Giovanni Falcone bíró kivégzése után, 1993-ban tartóztatták le, és tavalyelőtt halt meg a börtönben.

A múlt század nyolcvanas éveiben erőteljes harc indult Szicíliában a maffia visszaszorításáért. Ennek az egyik élharcosa Giovanni Falcone bíró volt, aki a karrierjét, az életét kockáztatta azért, hogy leszámoljon a bűnszervezettel.

Nem riasztotta, hogy a maffia számos rendőrt és tisztviselőt meggyilkolt már. Fellépése eredményeként több száz maffiózót küldött börtönbe. Miután elképzeléseit nem sikerült teljes egészében végrehajtania, lemondott, de 1992-ben mégis visszatért Palermóba.

Május 23-án Toto Riina parancsára a feleségével és három kísérőjével együtt felrobbantották.

Ez a kis videó Giovanni Falcone bírónak állít emléket!

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A legjobb magyar filmeket és filmeseket díjazták

Géza

A legbetegebb absztrakt festmények!

info

Így szólt a Nélküled című dal a Fidesz kampányzáróján

Géza