Hirmagazin.eu
Főoldal » Emlékeztek még a hatvanas, hetvenes évek bútoraira?
Életmód hírek

Emlékeztek még a hatvanas, hetvenes évek bútoraira?

A Nemzeti Audiovizuális Archívum annak járt utána, hogy melyek voltak a legkelendőbb bútorok az 1960-as évektől kezdve. Íme!

Világszerte tombol a retró már jó néhány éve. Ennek oka persze változó, de legtöbben a gyermekkor biztonságát vagy a fiatalkor élményeit idézik föl a régi tárgyak, zenék, filmek segítségével. Másoknak egyszerűen vicces újra rácsodálkozni a dizájnban vagy technológiában réges-régen túlhaladott dolgokra, összehasonlítani azokat a mai fejlettségi szinttel.

A bútorok remek alkalmat adnak a nosztalgiázásra. Szinte mindenki föl tud idézni legalább egy jellegzetes formát vagy anyagot, amely a nagyszülőknél tett látogatásokra emlékezteti vagy a régi családi fészek hangulatát meghatározta.

A választék nem volt túlságosan bőséges, a kárpitok színét tekintve nagyjából a piros-zöld-barna, esetleg a kék volt elérhető. Gyakran, ha nem is annyit, mint az autókra, de a megrendelt bútorokra is várni kellett. A szocialista országokból is importáltunk – német, szovjet vagy csehszlovák bútorok szép számmal akadtak a bútorboltok kiállítótermeiben, kirakataiban.

Budapest, 1963. szeptember 3. Lengyel bútorokat néznek az érdeklődők a Lenin körúti Lakberendezési Áruházban. MTI Fotó: Lajos GyörgyLengyel bútorokat néznek az érdeklődők a budapesti Lenin körúti Lakberendezési Áruházban, 1963-ban (Fotó: MTI/Lajos György)

A panelkorszak berobbanása a bútoripar fellendülését is magával hozta. A szabványlakások berendezéséhez iránymutatást is adtak, bár a lehetőségeket a térszerkezet eleve erősen behatárolta. Íme egy szoba berendezése. Mai szemmel nézve erősen „fapados”, pedig egy átlagos munkáscsalád számára szinte ez is elérhetetlen volt. Ráadásul a házgyári szobákba szinte lehetetlen volt bezsúfolni ennyi bútort, hogy élettér is maradjon.

Budapest, 1960. november 3. Érdeklődő az óbudai kísérleti lakótelep lakásainak berendezésére kiírt bútortervezési pályázat eredményeit bemutató Új lakások - új berendezések című kiállításán. A lakótelepen számos az 1958-ban és 1960-ban kiírt lakásterv pályázatok mintaépületeit építették fel, hogy ezek alapján válasszák ki a jövő házait az építőipari vállalatok. MTI Fotó: Balassa FerencÉrdeklődő az óbudai kísérleti lakótelep lakásainak berendezésére kiírt bútortervezési pályázat eredményeit bemutató Új lakások – új berendezések című kiállításon. A lakótelepen számos, az 1958-ban és 1960-ban kiírt lakástervpályázatok mintaépületeit építették fel, hogy ezek alapján válasszák ki a jövő házait az építőipari vállalatok (Fotó: MTI/Balassa Ferenc)

Sokan biztosan emlékeznek a Bubivra. Az 1963-ban alapított Budapesti Bútoripari Vállalat neve fogalom volt, magyar tervezésű és gyártású bútorokat kínált. A „modern” forma mellett a funkció is egyre nagyobb szerephez jutott, egyik legsikeresebb bútorcsaládjuk a Réka fantázianevet kapta.

S végül a konyhabútorok. Ezek közül az újabb, 1970-es évek végén gyártott darabok közül talán ma is fellelhető még néhány a magyar konyhákban.

Szolnok, 1978. szeptember 18. A Tisza Bútorgyár mintaboltjában a gyárban készült konyhabútorokat rendezik az eladónők. MTI Fotó: Horváth PéterA Tisza Bútorgyár mintaboltjában a gyárban készült konyhabútorokat rendezik az eladónők 1978-ban (Fotó: MTI/Horváth Péter)

NAVA

Hasonló hírek

Furcsa fémes íz a szájban? Ez a 8 tényező okozhatja, amit jobb, ha nem veszel félvállról!

Mazsi

Online megfélemlítés iskolában és azon túl

info

“Az utasokról ömlött a víz” – a nyári meleg ellenére is fűthetnek néhány hazai vonaton

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------