Image default
Gazdaság

Emelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek! Oszd meg!

Kilenc év alatt duplázódott meg a hazai minimálbér

A minimálbér és a garantált bérminimum a most január 1-jén életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel több mint a duplájára nő 2010-hez képest – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

A kedvező adatok a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetőek, amely a jelentős béremelés mellett a munkaadói járulékok csökkentéséhez is hozzájárult. Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése idén júliusban folytatódhat, amikor a jelenlegi 19,5 százalékos szocho 17,5 százalékra mérséklődik. Ez a döntés körülbelül 130 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál.

Emelkedik a gyed, jön a gyod

Január 1-jétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyodot, amely bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyereket ápoló szülőknek.  A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

Januártól havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, és a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Forrás: origo

Hasonló hírek

A takarékok elfogadják önerőként a csokot

Edit

100 millió forintra emelik a hitelkeretet a Széchenyi kártya program több hiteltípusába

Géza

Névleges teljesítményen üzemel az 1.blokk

Géza