Hirmagazin.eu
Főoldal » Emelkedett a halgazdálkodásra fordítható pályázati források összege
Horgászat hírei

Emelkedett a halgazdálkodásra fordítható pályázati források összege

Forrás: MTI

Az elmúlt hétéves európai uniós költségvetési időszak 13,7 milliárd forintos keretével szemben a jelenlegi időszakban több mint 16 milliárd forintot fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra, amelyek a hazai halak tenyésztését, feldolgozását és fogyasztásának erősítését is szolgálják – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára pénteken Keszthelyen.

 

halgazdálkodás

Viski József, a Pannon Egyetem Georgikon Karán kibővített és megújult hallaboratórium átadásán beszélt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a halászati operatív program keretében biztosított 13,7 milliárd forintos teljes forrásból február végéig 12,6 milliárd forintot fizettek ki. Az elszámolások lezárásáig várhatóan szinte száz százalékban sikerül felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

A jelenlegi hétéves ciklusban – a hazai, mintegy 25 százalékos hozzájárulással együtt – a korábbit meghaladó összeget, 16 milliárd forintot használhatnak fel a halgazdálkodási operatív program keretében – jelezte a helyettes államtitkár.

ifejtette: a jelenleg rendelkezésre álló pályázati források révén kívánják fejleszteni a halászattal foglalkozó vállalkozásokat, javítani a termelés és a feldolgozás lehetőségeit, de tudományos, innovatív technológiák fejlesztésére, szakemberképzésre, illetve a magyar lakosság halfogyasztásának ösztönzésére is biztosítanak forrást. Ez utóbbi kapcsán hozzátette: az európai uniós 25 kilogrammos éves átlaghoz képest a magyar fogyasztók mindössze évente 5 kilogramm halat fogyasztanak.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy a most felavatott hallaboratórium a Georgikon állattani és akvakultúra csoportjának tudományos és nemzetközi megjelenési lehetőségeit javítja.

Polgár J. Péter dékán ehhez azt is hozzátette: Keszthelyen második éve folyik halas képzés, amelynek keretében az akvarisztikától a tengerbiológián át a sporthorgászatig terjed az oktatott tárgyak listája.

Bercsényi Miklós egyetemi tanár arról beszélt, hogy a hallaboratórium oktatási és tudományos munkájának középpontjában a ragadozóhalakkal kapcsolatos kutatások állnak, számos eredményüket – például a ragadozóhalak tápos tenyésztését – már hazai cégek üzemszerűen is alkalmazzák. Legfőbb céljuk, hogy Magyarország legyen az európai harcsatermelés központja.

A száz százalékos támogatással, 167 millió forintból felújított és kibővített laboratóriumi épületről Beliczky Gábor tanársegéd elmondta: 150 négyzetméteres új csarnokot építettek, konferenciatermet alakítottak ki, új halas kísérleti rendszerek megvalósítására nyílt lehetőség és informatikai beruházást is végrehajtottak. A magyar mellett angol nyelven is folyó halas oktatás kiszolgálása mellett tudományos és bemutatóhelyként is szolgál a keszthelyi hallaboratórium.

 

Hasonló hírek

Horgászok figyelmébe! Fejen úszik a hal

info

A fejfájás is vezetheti a horgászokat

Edit

A “Bemutatjuk” sorozatunk első cikke: Hazánk legelterjedtebb horgászhalai

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------