Tudástár - minden érdekesség

Emberi maradványokat találtak egy koncentrációs tábor területén (+videó)

Emberi maradványok kerültek elő egy hajdani náci koncentrációs tábor területén, Lengyelország nyugati részén. A ma emlékhelyként működő táborban földmunkák közben bukkantak a feltehetően több mint 300 ember földi maradványára. A második világháború alatt a táborban összesen mintegy 40 ezren vesztették életüket.

“A munka szabaddá tesz” – olvasható németül a hírhedt mondat a Gross-Rosen-i koncentrációs tábor bejárata fölött, a nyugat-lengyelországi Rogoznica közelében. Akárcsak számtalan egykori koncentrációs tábor területén, úgy ma itt is emlékhely és látogatóközpont állít emléket a Holokauszt áldozatainak. A tragédia bizonyítékai azonban még több mint 70 évvel később is felszínre kerülnek.

A hajdani koncentrációs tábor területén végzett földmunkálatok során emberi maradványokra bukkantak. Ez a felfedezés egyébként egybevág az egyik belga fogvatartott feljegyzéseivel. aki az háború utolsó hónapjaiban a tábor orvosa volt. Ő azt írja, hogy mintegy 300 embert temettek itt el – mondta a történész.

A túlélők visszaemlékezései szerint a háború utolsó napjaiban egy gödörbe dobálták mindazoknak a holttestét, akik valamilyen betegségben vesztették életüket vagy egyszerűen éhen haltak. Néhány most kiásott maradvány esetében azonban a régészek golyó ütötte sebesülésekre gyanakodnak.

A videó illusztráció

Több tucat áldozatot azonosíthatnak

Ezek a munkálatok részei annak a vizsgálatnak, amelynek során az exhumálás után a földi maradványokat a wroclawi igazságügyi orvosi intézetbe küldjük kivizsgálásra, amiből meg lehet állapítani a halál okát is – mondta a Lengyel Nemzeti Emlékezés Intézet munkatársa. A régészek a szeptember óta 30 ember földi maradványát hantolták ki.

A Gross-Rosen-i koncentrációs tábort 1940-ben hozták létre a német megszállók, főleg az itt megtalálható gránit-lelőhelyek miatt. A tábor tehát kezdetben bányaként működött – 1943-tól azonban a Harmadik Birodalom hadiiparát is kiszolgálta.

A Gross-Rosen-i táborban – több más náci haláltáborral ellentétben – nem voltak gázkamrák.

Az itteni áldozatok száma arányában azonban még így is kiemelkedő: az összesen mintegy 125.000 fogvatartott közül mintegy 40.000-en vesztették életüket – sokan közülük akkor, amikor 1945 elején – a tábor kiürítésekor addig meneteltették őket, amíg a kimerültségbe belehaltak.

Forrás: V4hirado

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Bottal küldte padlóra az őrjöngő földönkívülit a megtámadott videós – VIDEÓ

Mazsi

A laborban főzik a sört az Antarktiszon

info

A hadibemutató folytatódik..

Géza