Hirmagazin.eu
Főoldal » Elzárják az Iszlám Állam pénzügyi csatornáit
Külföld

Elzárják az Iszlám Állam pénzügyi csatornáit

forrás: MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön egyhangú határozatot hozott arról, hogy megfossza az Iszlám Államot a különböző illegális tevékenységekből származó pénzügyi forrásaitól.

Először hoztak döntést egy olyan ülés keretében, amelyben a BT tagállamait a pénzügyminiszterek képviselték. Az Egyesült Államok és Oroszország által kezdeményezett határozat értelmében fokozni kell a nyomást a dzsihadista szervezetre, és különféle módon meg kell akadályozni, hogy pénzügyi forrásokhoz jusson, különös tekintettel az olaj illegális kereskedelmére.

Elzárják az Iszlám Állam pénzügyi csatornáit
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa. (MTI/EPA/Jason Szenes)

Eddig is érvényben volt már a világszervezetnek olyan határozata, amely általában a terrorszervezetekre – tehát az al-Kaidára is, és más, hozzá kötődő csoportokra is – vonatkozott, ezúttal azonban az Iszlám Államra külön szankciós rendszert dolgoztak ki.

A tagállamok miniszterei azért összpontosítottak különleges figyelmet erre a szervezetre, mert kiterjedt területeket tart ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában, ugyanakkor pénzügyi bevételei különféle bűncselekményekből származnak.

Az ülés résztvevői rámutattak, hogy elsősorban a szervezet által elfoglalt területek olaj- és földgázmezőiről kitermelt nyersanyagot csempészik át a dzsihadisták a török határon, és ott szereznek törvénytelen úton pénzt. Csakhogy a terroristák jelentős pénzügyi forrásokhoz jutnak emberek megzsarolása, elrabolt régiségek, műkincsek eladása révén, akárcsak emberrablások által kicsikart váltságdíjakból, ember- és fegyverkereskedelemből.

A BT-határozat megköveteli minden államtól, hogy fogadjanak el törvényeket, amelyek szigorú büntetéseket helyeznek kilátásba a dzsihadistákat finanszírozókkal szemben. A világszervezet testülete azt is várja az országoktól, hogy különféle intézkedések révén segítsék elő, hogy az Iszlám Állam ne jusson pénzügyi bevételekhez.

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter, aki a BT csütörtöki ülésén elnökölt, elmondta: az Iszlám Állam mintegy 500 millió dollárra tett szert az olaj feketepiaci eladásaiból, és további dollármilliókhoz jutott zsarolásokból, emberrablásokból.

Figyelmeztetett arra is, hogy a szervezetnek szüksége van a nemzetközi pénzügyi rendszer “megcsapolására” is, olajlétesítmények és kommunikációs eszközök beszerzésére, ezen kívül fizetnie kell saját embereinek, fegyverekre kell szert tennie, biztosítani akarja az ellenőrzése alatt lévő területeken élők számára az alapvető szolgáltatásokat.

Az Iszlám Állam elleni harc keretében egyébként az Egyesült Államok vezette katonai koalíció legfontosabb feladatának tekinti,  hogy megfossza a terrorszervezetet azoktól a csempészútvonalaktól, amelyek révén külföldi fegyveresekkel töltheti fel sorait, és törvénytelen kereskedéssel finanszírozhatja tevékenységét.

 

 

Hasonló hírek

Weber: vegye napirendre az Európai Tanács a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások ügyét!

Géza

Több tucat migráns kerül rács mögé Tijuanában

Géza

Keresztények elleni szent háborút hirdettek a migránsok Leszboszon

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------