Hirmagazin.eu
Főoldal » „Elveszett” római város romjait találták meg a víz alatt Tunéziánál
Utazás, túrák külföldön

„Elveszett” római város romjait találták meg a víz alatt Tunéziánál

Több éven át tartó régészeti kutatásokat követően felfedezték egy mintegy 1700 éves római település, Neapolis romjait Tunézia partjainál.

A feltételezések szerint az időszámításunk szerinti 4. században pusztította el Neapolis nagy részét egy cunami – ennek történetét Ammianus Marcellinus katona és történetíró jegyezte fel. Ugyanaz a katasztrófa, amely a város vesztét okozta, ugyancsak nagy károkat idézett elő ugyanis Alexandriában, valamint Kréta szigetén is – írta az Independent.

Neapolisról csak nagyon kevés feljegyzés maradt fenn, ugyanis polgárai az időszámításunk előtti 149 és 146 között zajló harmadik pun háború során Karthágó, és nem a Római Köztársaság oldalán álltak – mivel pedig a háború véget vetett Karthágó fennállásának, a terület római fennhatóság alá került. Éppenséggel olyan kevés utalás van Neapolisra a római szövegekben, hogy feltételezhető, a várost „büntették” a Karthagóhoz való hűsége miatt.

Egy közös tunéziai-olasz régészeti misszió 2010-ben kezdte meg a Neapolis utáni kutatást, és az idei év nyarának kedvező időjárási feltételei mellett a búvároknak végre sikerült Nabeul település közelében alaposan szemügyre venniük egy több mint 20 hektáros területet.

„Ez egy jelentős felfedezés, amely megerősíti Marcellinus elméletét a város sorsáról” – mondta csütörtökön az AFP hírügynökségnek a misszió vezetője, Mounir Fantar.

A kutatócsoport egyebek mellett a város kifinomult kultúrájára és gazdagságára utaló szobrokat és utcákat fedezett fel, valamint 100 olyan tartályt is, amelyeket a garum nevű, akkoriban ínyencségnek számító „halszósz” elkészítéséhez használtak.

„Ez a felfedezés lehetővé tette számunkra, hogy megbizonyosodjunk arról, Neapolis egy fontos központja volt a garum és a sózott hal előállításának, talán a legnagyobb ilyen központ lehetett a római világban” – mondta Mounir Fantar.

24.hu azt írta, 365. július 21-én reggel egy 8,5-es erősségű tenger alatti földrengés következett be a Kelet-Mediterráneum területén, amelynek epicentruma Krétánál volt, de emellett számos környező terület is megszenvedte annak következményeit. A portál felidézi, Ammianus Marcellinus az esetről azt írta:

„Kevéssel napkelte után egymást követték a félelmetesen cikázó villámok, utána az egész föld megrázkódott, egyensúlya megrendült, a tenger pedig kettéválva, fölkorbácsolt hullámokkal visszavonult. Ezt követően kitárult a mélytengerfenék, és látni lehetett az iszapban vergődő különféle tengeri állatokat. Hatalmas völgyek és hegyek, amelyeket a természet ősidőktől fogva a mérhetetlen víztömeg alá rejtett, valószínűleg akkor látták először a Nap sugarait. Sok hajó került a szárazföldre, mintha zátonyra futott volna, az emberek pedig bátran gázoltak a visszamaradt pocsolyákban, hogy puszta kézzel fogjanak halakat és más állatokat. Ámde ekkor a zúgó tenger, mintha megneheztelt volna a kényszerű visszavonulásért, ellenkező irányban visszazúdult”.

A történetíró leírásából kiderül továbbá, hogy a zátonyon átcsapó hullámok elárasztották a szigetet és a szárazföld partvidéki területeit, ahol több épületet is elsodortak, emellett „sok ezer embert” ölt meg és nyelt el a váratlanul visszazúduló víztömeg, valamint több hajó is tönkrement.

Forrás és videó: eloben.hu

Képek: taringa.net, 24.hu

Hasonló hírek

A világ egyik legszebb strandja Bora Bora szigeten

info

Argentína a tangó és Evita hazája

info

Palma de Mallorca

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------