Image default
Gasztronómia, vega

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda

Kivételes öröm, amikor magyar kézművestermék jó hírét keltik a nagyvilágban. És ehhez immár Sándor Tamás sajtmester is hozzájárul, mégpedig nem is akárhogy!

Nem kell nemzetközi zsűritagnak lenni ahhoz, hogy az ember sajt és sajt között megérezze a különbséget. Pláne így, hogy hozzászoktattak minket a nagyüzemi tucatsajtokhoz, még inkább üvöltő a különbség.

Sándor Tamás bükki sajtmester abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindennap finomabbnál finomabb sajtokkal foglalkozhat. Legfőbb célja pedig, hogy ezeket minél több emberrel megismertesse és megszerettesse.

Zseniális ízek sajtokban!

A maguk nemében egyszerű, mégis zseniális sajtokról van szó! Vegyük például a vörösborseprőben vagy a faszenes tufapincében érlelt tehénsajtot, no és ott a kakukkfüves illetve a szarvasgombás ínyencség – egytől egyig igazi csoda! Sándor Tamás persze minden egyes sajtjára olyan büszke, mint saját gyerekére.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 1

Azt mondja, minden egyes pillanatban gyerekkori álmát valósítja meg, álmain dolgozni pedig sosem lankad. Azért tegyük hozzá óvatosan: hosszú út vezetett a romantikus környezetben, a Bükk hegység egyik aprócska falvában működő sajtmanufaktúra létrehozásáig – de az egész történet így szép és kerek.

Ennél nagyobb elismerés nincs!

“Üknagymamám erdélyi főzőnő volt Hargita megyében, Kisgalambfalván… innen ered a családom gyökere. Szeretem a természetet, vendéglátóipari iskolába jártam, majd Németországban, Svájcban és Olaszországban dolgoztam ezen a területen. Itt érintett meg a sajtok világa, sokszínűsége, egyedi ízvilága.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 2

Elhatároztam, hogy ezzel fogok foglalkozni, 2001-től készítek magam is sajtokat” – vázolja a sajtkarrierje kezdetét nagyon is lelkesen a szakember. Ez irányú tudását – tejfeldolgozás, sajtkészítési technológia – Gyomaendrődön, Kiss Ferenc sajtmester iskolájában sajátította el. A leckét pedig jól elsajátíthatta, mert mosolyogva megemlít egy kedves sztorit. Egy ízben meglátogatta  korábbi svájci kollégáit Engelbergben, vitt nekik kóstolót saját sajtjaiból. “Majdhogynem sírtak a gyönyörűségtől! Áthívták a Benedekrendi kolostor sajtüzeméből az ismerősöket, hogy kóstolják meg ők is a kakukkfüves magyar sajtot. Alig hittem el, amikor azt mondták, soha ilyen finomat nem ettek még. Pedig ők aztán tényleg végig kóstolták a világ legeslegjobb sajtjait…” – meséli büszkén a 46 éves mester.

Gyógyfüvek és borzderes

S hogy mi lehet Sándor Tamás titka? “Titkom az, hogy nincs titok, egyszerűen visszakanyarodtam az ősi, évszázadokon keresztül jól bevált, úgynevezett hegyvidéki sajtkészítéshez.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 3

Ennek lényege pedig az, hogy manufaktúránkban csak olyan tejjel dolgozunk, ami viszonylag magas legelőkön tartott szarvasmarhákból származik. Ez a mi esetünkben 800 méter körüli tengerszint feletti magasságot jelent, ami Magyarországon egészen kivételes. Tudni kell, hogy az ilyen legelőkön egészen más a gyeptakaró, mint az alacsonyabban fekvő területeken. Sokkal nagyobb a gyógyfüvek aránya, amitől illatos és koncentrált lesz a tehenek teje: rengeteg ásványi só, vitamin, nyomelem van benne, ezek pedig hihetetlen ízletessé és gazdaggá teszik a sajtokat. Az pedig borítékolható, hogy ezek az állatok nem találkoznak permetezett, vegyszerezett növényekkel” – mondja Sándor Tamás, aki még egy fontos momentumra felhívja a figyelmet. A magyar tarka mellett kárpátaljai borzderes fajtájú marhákat tartanak, ez utóbbi termetre kisebb ugyan, de igen koncentrált és zsírdús a tejet ad.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 4
Fotó: Facebook

Aki nem hiszi, járjon utána! Nem is kell a Bükkig utazni, hiszen Budapesten, a Hold utcai piacon lévő szakboltban bárki megvásárolhatja a kézműves sajtokat.

Forrás: Ripost

Fotó: Facebook

Hasonló hírek

Karfiol és saláta, azaz furcsa, finom és egyszerű

Géza

Habkönnyű felhő szelet

Edit

Töltött rántott palacsinta hasábburgonyával, tele finomságokkal

Edit