Hirmagazin.eu
Főoldal » Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda
Gasztronómia, vega

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda

Kivételes öröm, amikor magyar kézművestermék jó hírét keltik a nagyvilágban. És ehhez immár Sándor Tamás sajtmester is hozzájárul, mégpedig nem is akárhogy!

Nem kell nemzetközi zsűritagnak lenni ahhoz, hogy az ember sajt és sajt között megérezze a különbséget. Pláne így, hogy hozzászoktattak minket a nagyüzemi tucatsajtokhoz, még inkább üvöltő a különbség.

Sándor Tamás bükki sajtmester abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindennap finomabbnál finomabb sajtokkal foglalkozhat. Legfőbb célja pedig, hogy ezeket minél több emberrel megismertesse és megszerettesse.

Zseniális ízek sajtokban!

A maguk nemében egyszerű, mégis zseniális sajtokról van szó! Vegyük például a vörösborseprőben vagy a faszenes tufapincében érlelt tehénsajtot, no és ott a kakukkfüves illetve a szarvasgombás ínyencség – egytől egyig igazi csoda! Sándor Tamás persze minden egyes sajtjára olyan büszke, mint saját gyerekére.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 1

Azt mondja, minden egyes pillanatban gyerekkori álmát valósítja meg, álmain dolgozni pedig sosem lankad. Azért tegyük hozzá óvatosan: hosszú út vezetett a romantikus környezetben, a Bükk hegység egyik aprócska falvában működő sajtmanufaktúra létrehozásáig – de az egész történet így szép és kerek.

Ennél nagyobb elismerés nincs!

“Üknagymamám erdélyi főzőnő volt Hargita megyében, Kisgalambfalván… innen ered a családom gyökere. Szeretem a természetet, vendéglátóipari iskolába jártam, majd Németországban, Svájcban és Olaszországban dolgoztam ezen a területen. Itt érintett meg a sajtok világa, sokszínűsége, egyedi ízvilága.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 2

Elhatároztam, hogy ezzel fogok foglalkozni, 2001-től készítek magam is sajtokat” – vázolja a sajtkarrierje kezdetét nagyon is lelkesen a szakember. Ez irányú tudását – tejfeldolgozás, sajtkészítési technológia – Gyomaendrődön, Kiss Ferenc sajtmester iskolájában sajátította el. A leckét pedig jól elsajátíthatta, mert mosolyogva megemlít egy kedves sztorit. Egy ízben meglátogatta  korábbi svájci kollégáit Engelbergben, vitt nekik kóstolót saját sajtjaiból. “Majdhogynem sírtak a gyönyörűségtől! Áthívták a Benedekrendi kolostor sajtüzeméből az ismerősöket, hogy kóstolják meg ők is a kakukkfüves magyar sajtot. Alig hittem el, amikor azt mondták, soha ilyen finomat nem ettek még. Pedig ők aztán tényleg végig kóstolták a világ legeslegjobb sajtjait…” – meséli büszkén a 46 éves mester.

Gyógyfüvek és borzderes

S hogy mi lehet Sándor Tamás titka? “Titkom az, hogy nincs titok, egyszerűen visszakanyarodtam az ősi, évszázadokon keresztül jól bevált, úgynevezett hegyvidéki sajtkészítéshez.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 3

Ennek lényege pedig az, hogy manufaktúránkban csak olyan tejjel dolgozunk, ami viszonylag magas legelőkön tartott szarvasmarhákból származik. Ez a mi esetünkben 800 méter körüli tengerszint feletti magasságot jelent, ami Magyarországon egészen kivételes. Tudni kell, hogy az ilyen legelőkön egészen más a gyeptakaró, mint az alacsonyabban fekvő területeken. Sokkal nagyobb a gyógyfüvek aránya, amitől illatos és koncentrált lesz a tehenek teje: rengeteg ásványi só, vitamin, nyomelem van benne, ezek pedig hihetetlen ízletessé és gazdaggá teszik a sajtokat. Az pedig borítékolható, hogy ezek az állatok nem találkoznak permetezett, vegyszerezett növényekkel” – mondja Sándor Tamás, aki még egy fontos momentumra felhívja a figyelmet. A magyar tarka mellett kárpátaljai borzderes fajtájú marhákat tartanak, ez utóbbi termetre kisebb ugyan, de igen koncentrált és zsírdús a tejet ad.

Elvarázsolta a svájci sajtmestereket a bükki kakukkfüves csoda 4
Fotó: Facebook

Aki nem hiszi, járjon utána! Nem is kell a Bükkig utazni, hiszen Budapesten, a Hold utcai piacon lévő szakboltban bárki megvásárolhatja a kézműves sajtokat.

Forrás: Ripost

Fotó: Facebook

Hasonló hírek

3D-s Coca-Cola torta (+Videó)

info

Túróval töltött gomba

Edit

Kukoricapogácsa, ahogy a nagyi csinálta!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------