Image default
Külföld

Eltűnt hét hegymászó és vezetőjük a Himaláján

Folyik a keresés hét hegymászó – négy brit, egy amerikai, egy ausztrál – és indiai vezetőjük után, akik a helyi hatóságok szerint egy héttel ezelőtti expedíciójuk során tűntek el az indiai Himaláján.

A hegymászók India második legmagasabb pontját, a 7620 méter magas Nanda Devi csúcs meghódítását kísérelték meg – mondta Vijay Kumar Jogdande, Uttarakhand állam kerületi bírója a CNN-nek.

View image on Twitter
CNN Breaking News

@cnnbrk

Seven climbers and their guide have been missing for at least seven days during an expedition in the Himalayas https://cnn.it/2QBAnWd 

Himalayan Treks szervezőügynökség elmondása szerint a csoport május 25-e óta nem került elő, holott másnap, 26-án kellett volna elérnie a tengerszint felett 6000 méterrel elhelyezkedő alaptábort. A cég várt néhány napot az eltűnés után, mielőtt riasztotta volna a hatóságokat május 31-én – mondta Jogdande.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma egy közleményében azt mondta, hogy kapcsolatba lépett az indiai hatóságokkal az eltűnt hegymászókról szóló jelentések után. Az ausztrál külügyminisztériumszintén azt közölte, hogy gondoskodott az ausztrál mászó családjának konzuli támogatásáról, aki a himalájai csoport tagja lehetett.

Három keresőcsoport már elérte az első alaptábort. Egy orvosi felszereléssel is ellátott csoport szintén úton van. Vasárnap várhatóan egy katonai helikopter érkezik a mentőcsapatok segítségére.

Az egyelőre nem világos, hogy a hegymászók vajon a mászás vagy az ereszkedés közben vesztek-e el, illetve annak oka sem ismert.

hirado

Hasonló hírek

Több száz feljelentés Angela Merkel ellen

info

Újabb váratlan fordulat a magyar-amerikai kapcsolatban

Edit

Elfogták a párizsi merényletek kitervelőjét

Edit