Image default
Gazdaság

Elszállhat a fagyi ára

A világpiaci kereslet felét kiszolgáló madagaszkári vanília bab ára közel 150 százalékkal emelkedett tavaly, miután a szigeten rossznak bizonyult a termés, ez pedig idén szépen felnyomhatja a fagylalt árát is – írja a Guardian.

 

Elszállhat a fagyi ára

 

A vanília a második legdrágább fűszer a világon a sáfrány után, mivel elég idő- és munkaigényes a termesztése. Madagaszkár után Mexikó és Tahiti a legnagyobb termesztők.

A Mintec adatszolgáltató cég szerint a madagaszkári vanília bab ára idén januárban 144 angol font (kb. 59 ezer forint) volt kilónként, miközben 2015 kezdetén még csak 59 fontot (kb 25 ezer forintot) kértek érte. A cég elemzője szerint a vanília ára 2012-2013-ban kezdett emelkedni minőségi okok miatt és az óta is nő.

Az elszabadult árak sok, a vaníliát termékeikben összetevőként felhasználó vállalatot rosszul érinthetnek, az üdítőitaloktól kezdve a süteményekig és a parfümig. A legfájdalmasabb a jégkrémgyártók számára lesz az áremelkedés, mivel a fagyigyártás során ez a legdrágább összetevő, a megnövekedett költségeket pedig sokuk kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztókra.

Amikor a vaníliaárak magasak, a farmerek hajlamosak előbb leszüretelni a babokat, ami a minőség romlásához vezet. Az értékes növény emellett tolvajok célpontjává is válik ilyenkor.
Madagaszkáron a 2000 tonna körüli termés már szép mennyiségnek mondható, ehhez képest az tavaly 1300 és 1400 tonna között volt.

Az idei termést ugyanakkor a virágzás alapján magasabbra becsülik az iparágban, amelynek hatására év végén elkezdhetnek csökkeni az árak.

A magas árak és a rossz minőség együttese miatt néhány gyártó szintetikus helyettesítőkhöz nyúlhat, de sok élelmiszermárka elzárkózik a mesterséges ízesítők felhasználásától.

Fotó: -a-

Forrás: mixonline

 

Hasonló hírek

November kilencedikén kezdődik a Duna House csoport részvényeinek nyilvános értékesítése

info

Ezek lesznek a következő évtized legmenőbb szakmái

Edit

2019-ig garantált Magyarország gázellátása Oroszország irányából

Edit