Hirmagazin.eu
Főoldal » Elszabadultak az árak az élelmiszerpiacon, a nyugdíjasok, de még az aktív keresők sem tudják megvenni sokszor azt, amit szeretnének..
Gazdaság

Elszabadultak az árak az élelmiszerpiacon, a nyugdíjasok, de még az aktív keresők sem tudják megvenni sokszor azt, amit szeretnének..

Egyre inkább érzékelhető, hogy míg máskor egy heti nagybevásárlás 25 ezer forintból kijött, most 30-35 ezerbe kerül nagyjából ugyanaz. És nem nem a műszaki cikkekről vagy luxustermékekről van szó, hanem az alap-élelmiszerekről.

De mégis miért kerül az alma dupla annyiba, mint tavaly? Miért drágább a hazi gyümölcs, mint a külföldről, több ezer kilométerről ideszállított banán? És ki az, aki nyerészkedik rajtunk vásárlókon?

Megnéztük egy fővárosi piacot, és beszéltünk szakértőkkel, elemzőkkel, íme a tapasztalat:

Ica néni 71 éves, nyugdíjasként rendszeresen jár a piacokat. A Fővám téri Vásárcsarnokot vettük be vele és habár ez Budapest egyik legolcsóbb piaca, mégis kikerekedett a szemünk attól, amit láttak: Brokkoli 1600-ért, karfiol 600 Ft-ért.

“Nem azt mondom, hogy nem érné meg, de miből? sok nyugdíjas egyszerűen már az életből ki van zárva”- mondta Ica néni.

A friss áfonyából majdnem 3000 Ft, míg a málnából 1790 Ft-ba került egy kiló. Nem csak a bogyós gyümölcsöket kínálták horror áron, a szabolcsi alma is 600-800 forintba, míg a sárgadinnye 500 Ft-ba került kilónként.

Az alma 95%-al, a szilva és az őszibarack 90%-al, a nektarin 80%-al, a görög 60%-al, a sárgadinnye 48%-al kerül többe tavaly augusztushoz képest. A körte ára 47%-al, a szőlő pedig 18%-al emelkedett. Összességben a gyümölcsök ára 46%-al nőtt. Sokkoló adatok.

Noha a gyümölcsöknél a legszembetűnőbb az ugrás, szinte mindennek az ára megemelkedett. A párizsi, kolbász árak 18, a szalámi, sonka árak 11 százalékkal nőttek. A tojás 10, a tej 8 százalékkal kerül többe, mint tavaly. De többet kell kiadni a lisztért is, ami 8 százalékkal, a kenyérért, ami 7 százalékkal, és a cukorért ami 13 százalékkal drágult.

Egy kisnyugdíjasnak nem könnyű ezt kigazdálkodni. Azt, hogy elszálltak az árak mindenki érzi. Ki így, ki úgy próbál takarékoskodni.

A kereskedők azt mondták, ők is is drágábban kapják meg idén az árut, ha egyáltalán kapnak, ezért nem tudnak engedni az árból. Éppen ezért e Heti Napló stábja ellátogatott egy Szigetbecséhez közeli almaültetvényre, hogy megtudják, mégis miért kerül legalább 600-800 Ft-ba egy kiló alma.

Egy platformos autó tetején állva szedték le az idénymunkások a fáról az almákat. Akárcsak a hímes tojásokat olyan óvatos mozdulatokkal pakolták bele őket a ládákba. Így nem kell a létrára felállni, nem kell odébb húzni sem, és az egész napos cipekedés is kimarad.

Varga László gazdálkodó elmondta, hogy jelentős részét teszi ki az alma előállítási önköltségének a munkaerő. “Ez nem csak a betakarítás, hanem az egész évi ápolási munkák munkadíja és nem mindegy hogy ezt mennyire tudjuk hatékonyabbá tenni”- magyarázta a Varga.

Varga László gazda arról panaszkodott, hogy évről évre egyre nehezebb munkaerőt találni. Aki pedig eljön napszámosnak, azt meg kell fizetni. 900 helyett 1200-1300 Ft-ra szökött az órabérük alig pár év alatt.

“Alacsonyabb volt a hajnali hőmérséklet, mint amit abban az állapotban a bimbó, virágkezdemény kibír, ez jó néhány helyen, így nálunk is csökkentette a termés mennyiséget. Tehát ez már március végén, április hónapban bekövetkezett”- magyarázta a gazda, hogy a tavaszi fagy hogyan hatott a termésre.

Ha ez nem lett volna elég, ezután jött a szárazság, amit már nem bírt a termésállomány. Magyarországon almából 7-800 ezer tonnát szoktak egy évben megtermelni, most körülbelül 350 ezer tonna lesz, de nem csak az alma járt így, az össz-magyarországi gyümölcstermés is a felére csökkent a rossz idő miatt.

Végső soron pedig tulajdonképpen ez, vagyis a kereslet-kínálat határozza meg az árakat, amelyek hiába emelkedtek, ebből a termelők viszonylag keveset érzékeltek.

Raskó György agrárközgazdász szerint nem csak az adó magas, a kereskedők is rengeteg hasznot fölöznek le, míg Nyugat-Európában a fogyasztói ár 35-38%-át megkapja a termelő, addig itthon csak a 20-25%-át, mondja az agrárközgazdász.

Raskó György szerint viszont még a szeszélyes időjárás ellen is lehetett volna védekezni: “az öntözés, szárazság ellen, egyébként a fagy ellen is. A másik a jégháló, hogy megfelelő minőség legyen a gyümölcs. Ezek a beruházások elképesztő nagyságúak, tehát egy intenzív almás telepítése közel 4 millió forintba kerül. De egy meggyesé is 2,5-3 millió forint körül van. De Magyarországon nincsen megtérülés.”

Beke Károly, a Portfólió gazdasági elemzője szerint miközben Magyarországon közel 40%-al drágultak például a gyümölcsök augusztusban, aközben a hozzánk hasonló méretű és hasonló fogyasztói kultúrával rendelkező Csehországban ez a drágulás a fele volt a magyarban.

Beke hangsúlyozta, hogy erre biztosat nem tudunk, az egyik lehetséges válasz, hogy az import termékek árában megjelenhetett a forint árfolyamának gyengülése, az év eleje óta a magyar deviza 10%-al gyengült az euróval szemben, a cseh korona pedig körülbelül fele ekkora mértékben.

A gazdasági elemző szerint jönnek a téli hónapok, amikor egyre inkább az import gyümölcsök, a banán, a narancs, a mandarin és ezekben még inkább meg fog jelenni a forint gyengülés, ezért árcsökkenésre semmiképp sem számítana a gyümölcsök piacán a következő időszakban.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

alapcikk: atv

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bővült a gyed extra

info

1,2 milliárd forinttal lóg a NAV-nak egy budapesti lakótelepre bejelentett adózó (+ az adósok listája!)

Géza

Mikor világíthatók át az ügyfelek, mikor nem? Új előírások a Postánál

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!