Hirmagazin.eu
Főoldal » Elrabolták a Balaton büszkeségének számító 30 kilós giga pontyot – fotó
Állatvilág

Elrabolták a Balaton büszkeségének számító 30 kilós giga pontyot – fotó

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai engedték vissza a magyar tengerbe a kapitális példányt a hét végén

 

Siófok — Elrabolták a Balaton büszkeségét, a rekordméretű öreg vándort, egy gyönyörű pontyot, amelyről alig egy hónapja lapunkban is írtunk.

A több mint 30 kilós óriást titokban emelte ki és engedte szabadjára egy ismeretlen egy Tolna megyei tóban.

Balatonfenyves, Balatonberény, Alsóörs, Balatonakarattya, Balatongyörök, Balatonföldvár: az elmúlt három évben sorrendben ezeken a helyszíneken akadt horogra a hatalmas kopoltyús. Most azonban hiába keresték volna a trófeát, az állat egy 40 km-re odébb lévő horgásztóból került elő.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a közösségi médiában figyeltek fel a hírre, hogy rekordfogás történt az ominózus tónál.

Közelebbről megnézve azonban a pontyon számukra ismerős sebek és jellegzetességek tűntek fel. – Tavaly indult a 20 kilogrammosnál nagyobb pontyok bejelentése a Balatonon. Ennek fő célja az volt, hogy nyomon kövessük a kapitális pontyállomány fejlődését. Halőrzési szempontból kiemelkedően fontos a halak dokumentálása, aminek most vált igazán kézzelfoghatóvá az eredménye – közölte a társaság.

A 30 kilós pontyot rendkívül óvatosan szállították el a tóbólA 30 kilós pontyot rendkívül óvatosan szállították el a tóból

Az eddigi hírek alapján abban a tóban soha nem élt ekkora ponty, erre a horgászfogások sem utaltak. Az említett tavon készült fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó, amelyet illegálisan loptak be a tóba. Így feljelentést is tettek. A tógazda nem ellenkezett, sőt vállalta, hogy amint újra kifogják a halat, értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait.

Ez június 27-én meg is történt. Az értesítés után halaskáddal és pontybölcsővel felszerelt autó indult a kifogott halért, amit óvatosan visszaszállítottak a Balaton-partra, ahol egy baráti ölelés után a vízben útjára engedték.

A Nébih érdeklődésünkre megerősítette, hogy eljárást indítottak a 120 centiméteres hal engedély nélküli áttelepítése ügyében. Hívtuk továbbá az érintett tó gazdáját, de ki voltak kapcsolva.

– A horgászoknál sziklaszilárd szabályok vannak. Ha kifog valaki egy halat, függetlenül a méretétől és a fajtájától, azt vagy vissza kell engednie, vagy pedig hazaviheti elfogyasztani, de ezt a fogási naplóban rögzíteni is kell – fejtette ki dr. Surdy Miklós ügyvéd.

Utoljára legálisan Takács Edvárd  fogta ki a Balatonból az óriást, erről a Blikk is írt májusbanUtoljára legálisan Takács Edvárd fogta ki a Balatonból az óriást, erről a Blikk is írt májusban

Kötelező eljárást indítani

A halgazdálkodásról szóló törvény alapján halgazdálkodási vízterületről (pl. Balaton) kifogott őshonos hal (pl. ponty) másik halgazdálkodási területre, avagy haltermelési létesítménybe (halastó) nem telepíthető. Ha tehát egy horgász egy halastóba vagy másik horgászvízbe bizonyíthatóan halat telepít át, eleve törvényt sért, ezért kötelezően eljárás indul.

Hasonló hírek

Kétmillió kóbor macskát ölnek meg Ausztráliában

info

Trendi kutyaruha a kedvenceknek

info

A háziállatok lakosai lettek egy spanyol városnak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------