Image default
Belföldi hírek

Előválasztást tartanak a baloldali pártok

Elindult az ellenzéki előválasztás, a baloldali pártok tervei szerint így fogják megtalálni, hogy ki legyen Tarlós István kihívója a főpolgármester-jelölt poszton.

Jelen állás szerint két körben lehet majd szavazni, először a szocialista Horváth Csabára, vagy a Párbeszéd támogatottjára, Karácsony Gergelyre. Az innen továbbjutó politikus aztán várhatóan az LMP támogatását élvező Puzsér Róberttel és a liberális Sermer Ádámmal mérkőzhet majd meg.

Internetes kampányvideó és lehulló betűk a honlapon – így népszerűsítik az ellenzéki pártok az előválasztást. Az első kör hétfőn indult: terveik szerint így majd sikerül eldönteniük, hogy ki legyen Tarlós István kihívója a főpolgármester-jelölti poszton.

Február 3-ig lehet szavazni

Szavazni január 28-tól február 3-ig személyesen és online is lehet. Az első februári fordulóban azonban – egyelőre úgy tűnik – hogy csak a két szövetséges párt, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeire. A szocialisták ugyanis még saját szövetségesükkel sem tudtak megegyezni.

Az MSZP a 2014-ben egyszer már visszaléptetett Horváth Csabát, a Párbeszéd pedig Karácsony Gergelyt indítja.

Az első forduló győztese ezután nyáron egy második előválasztás alkalmával, az LMP támogatását is élvező

Puzsér Róberttel és Sermer Ádámmal, a Liberálisok jelöltjével csaphat össze.

Mellettük a Momentum és a Jobbik is azt közölte, hogy saját jelöltet állít, bár a neveket még egyik párt sem hozta nyilvánosságra.

Egy, a hvg-nek adott interjúban viszont Karácsony Gergely arról beszélt: ő már most biztos abban, hogy mindegyik megmérettetést megnyeri. Még úgy is, hogy hivatalos programja egyelőre egyáltalán nincsen. Mint mondta: az csak a kampány végére készül majd el, de biztos, hogy a többi induló felületes szlogenjeivel – ahogy fogalmazott – ő nem fog hülyét csinálni magából.

Van viszont programja ellenfelének, a szocialista Horváth Csabának. A politikus már most egy háromrészes videósorozattal kampányol.

Egy programponttal indul Puzsér Róbert

A publicista Puzsér Róbert viszont csak egy programponttal, az úgynevezett „Sétáló Budapesttel indul, mert szerinte egyet még be lehet tartani.

Van programja Sermer Ádámnak, sőt, a liberális jelölt

már első lehetséges főpolgármesteri intézkedéséről is döntött,

amiről hétfőn az M1 műsorában számolt be.

„A megválasztásom másnapján dekriminalizálnám a kannabisznak a fogyasztását és a birtoklását Budapest területén, helyi rendeleti szinten. Ezzel, azt gondolom, hogy Puzsér Róbert, ismerve az ő témában nyilvánosságra hozott hozzáállását, bőségesen fog tudni azonosulni például” – nyilatkozta Sermer Ádám.

Mint mondta: az ilyen közös pontok miatt lehet esély arra, hogy az ellenzék ezúttal közös talajra álljon. Nem sokkal később viszont a Kossuth Rádióban már arról beszélt, más kérdésekben továbbra is nagyon megosztottak.

Nem az ellenzék megosztottsága az egyetlen probléma

Szakértők szerint az előválasztással nem az ellenzék megosztottsága az egyetlen probléma. Egyelőre ugyanis egyetlen szervezet sem vállalta a folyamat lebonyolítását,

a szabályok pedig kidolgozatlanok és a szavazóknak is bonyolultnak tűnhetnek.

Karácsony Gergely a hvg-nek már le is szögezte, hogy ha a júniusi fordulóban nem lesz meg az 50 ezer fős érvényességi küszöb, akkor egyik pártot sem fogja kötelezni az előválasztás, vagyis akkor mindenki azt indít, akit akar.

A baloldali előválasztási casting már 2014-ben is kudarcba fulladt. A pártok hosszas egyezkedés után végül előválasztás nélkül álltak be Falus Ferenc mögé, ő azonban egy jeges-vödrös videofelvétel miatt visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Kiderült: Ez történt a Momentum fiatal alelnöknőjével, miután elvitték a rendőrök

Géza

Minden készen áll a zöldhatár lezárásra a gyékényesi vasúti átkelőnél

Edit

Szijjártó: a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük határainkat

Edit